După aproape 9 ani de la vandalizarea din aprilie, 2009, a venit timpul ca și clădirea Președinției să fie reparată. Muncitorii par să se fi apucat de treabă, pe teritoriul clădirii, astăzi, câțiva lucrători montau deja schelele. Deși șeful statului a anunțat că turcii vor repara clădirea, fiind un cadou din partea președintelui turc, nici până acum nu se știe cât vor costa lucrările.

Accesul la Președinție este îngrădit de acest gard de aproape 3 metri înălțime. Totuși, pe teritoriu pot fi văzuți câțiva muncitori care montează schelele.

Nu este clar dacă lucrătorii sunt turci sau moldoveni și nici ce urmează, mai exact, să facă. Deși am solicitat să filmăm clădirea de după zid încă la sfârșitul lunii ianuarie, purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban, a spus că acest lucru va fi posibil abia miercuri, în cadrul unui eveniment organizat special pentru presă. Ambasada Turciei la Chișinău a precizat pentru agenția Moldpres.md că reparația reprezintă o donație oferită de poporul turc, după ce Igor Dodon i-a cerut acest lucru omologului său de la Ankara în iulie 2017. Deși în aceeași declarație reprezentanții ambasadei susțin că a fost organizată o licitație, unde au participat trei companii turcești, aceștia nu indică prețul oferit de câștigători. Unii spun, totuși, că este rușinos că un popor străin ne repară casa, alții însă nu au nimic împotrivă.

„Este rușinos pentru o țară, fiindcă Moldova este o țară bogată, bogată în tradiții, în oameni, pământ. Iar, când ne fac asemenea favoruri pentru a ne repara propria casă, e de râs.

„Dacă nu avem bani noi, cine să o repare?”

„Oricum trebuia de reparat din anumite surse de finanțare, iar dacă domnii din Turcia s-au oferit să realizeze acest lucru, e ok.”

„Clar că nu e normal. Aceștia sunt bani dați de Rusia prin Turcia.”

„Ați făcut greșeala, reparați-o singuri, nu puneți pe alții s-o facă în locul vostru.
– Mai exact, cine ar trebui să repare acum clădirea?
– Cei care au falsificat atunci voturile… partidul comunist, socialist.”

Clădirea Președinției a fost devastată de protestatari, în timpul violențelor din 2009. Lucrările de reparație au fost stopate în 2011, din lipsa de alocații.

Potrivit unei investigații realizată de portalul anticorupție.md, statul a cheltuit 106 de milioane de lei. Cu acești bani a fost reparat acoperișul, au fost instalate vitraliile, a fost pusă o parte din pavajul de granit, iar în interior – a fost așternută, pe alocuri, pardoseală de marmură.

Foto: Facebook / Ilian Casu

Foto: Facebook / Ilian Casu

Foto: Facebook / Ilian Casu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!