Război în Ucraina, ziua 397: Avertizarea unui ex-ofițer CIA pentru Moldova. Un oraș a dispărut, iar Bulgaria cere negocieri

Republica Moldova a folosit doar o treime din ajutorul nerambursabil oferit de România

19 februarie 2018, ora 08:38

Situația rezultă într-un context în care noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a pronunțat în numeroase rânduri împotriva unirii cu România, criticând politica Bucureștiului, și s-a pronunțat clar împotriva integrării țării vecine în Uniunea Europeană.

În urmă cu un an, România a decis să acorde Republicii Moldova încă 50 de milioane de euro reprezentând o a doua tranșă de împrumut, după ce a acordat prima tranșă de 60 milioane de euro în august 2016.

Împrumutul a fost acordat chiar dacă noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a lansat critici la adresa României și s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin, anunțând că Partidul Socialiștilor va câștiga alegerile parlamentare din 2018 și intenționează să anuleze Acordul de Asociere cu UE semnat de Republica Moldova în anul 2014.

Finanțarea de 100 milioane de euro este asigurată în baza unui acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, aprobat prin lege în 2015 și modificat prin cinci protocoale adiționale.

Alocările de bani din partea României se realizează conform a proiectelor propuse de partea moldoveană în urma încheierii unui Program anual de cooperare între cele două guverne.

În conformitate cu prevederile acordului cadru și a celor cinci protocoale adiționale, perioada de acordare a contribuției financiare este până în data de 28 martie 2019, iar perioada de valabilitate este până în data de 28 martie 2021.

Conform datelor oficiale, până în prezent, cu doar înainte de data limită de acordare a ajutorului, Republica Moldova a solicitat finanțare nerambursabilă de doar 29 milioane de euro, adică mai puțin de o treime din suma totală.

Din această sumă, 23 milioane de euro au fost acordate pentru construcția și modernizarea a 854 de grădinițe, iar 6 milioane de euro pentru gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Pentru a încheia un programul de cooperare pe anul 2018, în vederea alocării ajutorului nerambursabil, este necesar ca Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, în calitate de Autoritate de Coordonare Națională pentru Republica Moldova, care se pronunță în legătură cu necesitatea și oportunitatea finanțării anumitor proiecte, să înainteze părții române, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, lista conținând proiectele propuse spre finanțare pentru anul racesta. În urma analizei din punct de vedere tehnic, Guvernul României virează contribuția financiară Guvernului Republicii Moldova, în contul comunicat de acesta.

România și Republica Moldova au totodată în desfășurare un acord privind asistența financiară rambursabilă dintre România, în calitate de împrumutător, și Republica Moldova, în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150 milioane de euro, care a fost semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015 și completat, ulterior, prin schimburi de scrisori. Împrumutul este acordat pe termen de 5 ani, în trei tranșe.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram