/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Campanie la solicitarea lui Plahotniuc. Peste 800 de familii vor beneficia de detectoare de fum

19 februarie 2018, ora 18:17

-Cât îi tabla goală să fie gol, descoperit, când puneți asta este pericol ca ușița dacă e întredeschisă să cadă jăratic.
-Bogdaproste, băieți!

Astăzi pompierii au mers în localitatea Făurești, situată nu departe de capitală. Au intrat și în casa doamnei Maria, care îngrijește de sora ei bolnavă. Femeia spune că niciodată nu se culcă până stinge focul în sobă.

Până ce nu am pățit nimic și dă Doamne și Maica Domnului să nu mai pățesc. Iată această sobă o avem, noi o curățim primăvara mereu. Cum se face primăvara, vine cumnatul, ne urcăm în pod și curățim,” a spus Maria Preteac, beneficiară.

O altă beneficiară a campaniei este și această femeie, mamă a trei copii. Doamna Natalia a fost atenționată de pompieri să nu țină căruciorul, patul și alte lucruri aproape de sobă.

Tot ce a spus vom face. Vom da patul de lângă sobă, căruciorul nu îl vom pune. Nu știam că trebuie curățite și la început și la sfârșit de sezon, deja vom duce cont de asta,” a menționat Natalia, beneficiară.

În încăpere concentrația de fum este mai mare decât norma admisibilă și concentrația dată este periculoasă pentru viață

Astfel de detectoare vor fi instalate și în alte familii vulnerabile, care vor fi selectate de către autoritățile locale, în total fiind vorba de 800 de case. Pentru a se convinge de utilitatea acestora, pompierii au demonstrat și un experiment. Aceștia au dat foc unei hârtii, iar detectorul a reacționat imediat. Întrebați de ce abia acum, când iarna e pe sfârșite, a fost pornită o astfel de campanie, reprezentanții Serviciului de Salvatori au declarat că niciodată nu este târziu pentru asemenea acțiuni.

Important este ca la anul viitor, în sezonul de iarnă, familiile să fie protejate. Am ales să venim cu astfel de dispozitive în mediul urban, pentru că aici avem înregistrate acele cazuri de situații excepționale, mai ales la casele de locuit,” a declarat Diana Țuțu, ofițer de presă, IGSU.

În urma inițiativei lansate și datorită conlucrării cu administrațiile publice locale, deja peste 300 de primării sunt predispuse să contribuie la dotarea caselor, familiilor din grupul de risc,” a declarat Alexandru Jizdan, Ministrul Afacerilor Interne.

Campania ministerului de Interne, „O casă protejată. O viață salvată”, a fost inițiată după ce acum o săptămână, liderul democraților a cerut responsabililor de la Guvern sa vina cu soluții pentru a exclude cazurile de deces, provocate de incendii. Alexandru Jizdan a refuzat însă să spună dacă această campanie este un răspuns clar la solicitarea lui Vlad Plahotniuc.

-Domnule Jizdan, inițiativa campaniei vine din partea domnului Plahotniuc, după ce a anunțat despre asta săptămâna trecută, în briefingul de presă?
-Vă doresc o zi frumoasă
,” a răspuns ministrul.

De la începutul acestui au fost înregistrate peste 200 incendii, care au luat viața la 38 de persoane, inclusiv a doi 2 copii. Campania va dura până la sfârșitul lunii aprilie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram