/VIDEO/ Investigație: Despre campaniile de colectare de fonduri și victimelor escrocheriilor medicale

19 februarie 2018, ora 12:13

La începutul anului 2016, Veronica a fost anunțată de medicii din Moldova că fetița ei, Lenuța, care atunci avea opt ani, are nevoie de o operație la inimă. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată atât în Moldova, cât și peste hotare. Femeia a apelat după ajutor la Svetlana Sainsus, cunoscută în mediul on-line pentru acțiunile de caritate în care s-a implicat în ultimii ani. Veronica susține că Svetlana i-a propus să se adreseze la clinica Medical Park din Turcia.

Spitalul i-a informat că intervenția chirurgicală va costa 16.500 de euro. O sumă exorbitantă pentru părinții Lenuței. Respectiv, au apelat la ajutorul oamenilor cu suflet mare. Au publicat cazul pe platforma de finanțare colectivă guvern24.md și au adunat aproape 5.000 de euro. Deoarece banii nu erau suficienți, au căutat și alte soluții. Svetlana Sainsus a lansat diferite campanii de colectare de fonduri – a pus boxe în centre comerciale și a ajutat fetița să-și vândă o parte din desene. Ulterior au mers la Istanbul.

„Am mers acolo, am făcut ecocardiografia. Medicul a zis că starea copilului nu este așa cum scriu medicii din Moldova. Pe 31 [martie] s-a efectuat operația dată. Am mai făcut după operație o ecocardiografie. Mi-au zis că copilul este sănătos, gata, poate să facă tot ce vrea ea. Adică noi de boală chiar am uitat. Am achitat 4.000 de euro. Au zis că ne-au făcut reducere 10.000 de euro”, susține mama fetei.

Veronica susține că, la plecarea din spital, nu a primit actele de externare. Iar câteva luni mai târziu, Lenuței i s-a făcut rău. Femeia a mers cu fetița pe la mai mulți medici din Moldova și i-a făcut câteva ecografii. Verdictul doctorilor a fost același – fetița are nevoie în continuare de tratament chirurgical.

„Patru medici ne-au zis același lucru. În iulie 2016, o altă familie pățește la fel. Ana ne povestește că fetița ei, Geta, care are acum șase ani, la fel avea nevoie de o operație la inimă. Lipsa banilor i-au făcut și pe ei să apeleze după ajutor la Svetlana Sainsus, care, la acel moment, nu mai făcea acte de binefacere pe cont propriu, ci prin intermediul site-ului caritate.md”, menționează sursa.

Cazul Getei a fost plasat pe site-ul caritate.md, iar oamenii au donat peste 12.000 de euro. La mijlocul lunii iulie, Ana și fiica ei au plecat în Istanbul. Femeia spune că nici ea la externare nu a primit vreun document. Iar peste vreo trei luni de la operație, fetiței i s-a făcut rău.

I se învinețeau buzele, tremura. Am mers la spital la cardiolog și medicul mi-a spus să mergem la Chișinău să facem o ecografie. Pe data de 23.11.2016 noi am făcut un examen la cabinetul de ecografie. Ni s-a spus că are trei defecte, așa cum a fost. Peste ceva timp am mai făcut o ecografie. Fix așa mi s-a spus – că persistă aceeași problemă. Găurile persistă, nu este nicio schimbare”, susțien Ana.

Caritate.md găzduiește anunțuri cu diverse cazuri umanitare, iar administratorii platformei anunță că, într-un an și jumătate, a colectat circa 55 de milioane de lei din donații.

Citește continuarea pe Rise.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram