Rusia restricționează în continuare accesul pe piața rusă a unor produse moldovenești. Peste 173 mii tone de mere moldovenești au fost exportate, anul trecut, în Rusia. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susține că, „Rospotrebnadzor” permite doar unor companii din Autonomia Găgăuză și regiunea transnistreană să exporte pe teritoriul rus. Unii experți economici susțin că practica rușilor este una vicioasă și necesită reglementări politice.

Exportul produselor vegetale din Republica Moldova a depășit, anul trecut, 1 miliard de dolari. Piața CSI rămâne printre favorite în ceea ce privește exportul fructelor proaspete. Anul trecut, companiile din Moldova au exportat 177 mii tone de mere, dintre care 173 mii – în Federația Rusă.

„Partea rusă se conduce de o listă de companii, cărora le-a fost acordat dreptul de export la fructe, dar ceea ce ține de struguri nu a existat această restricție. Aici de la distanță se vede că nu a existat un principiu unic pentru toate companiile de pe întreg teritoriul Moldovei”, menționează șeful ANSA, Gheorghe Gaberi.

„Este o practică foarte vicioasă, care este aplicată de Federația Rusă în raport cu exportatorii moldoveni. Avem o bâtă economică, care trebuie să aibă efecte politice”, susține expertul economic, Viorel Chivriga.

ANSA vrea ca producătorii moldoveni dotați cu linii de ambalare și complexe frigorifice să poată exporta fără piedici în Rusia. Agenția susține că agenții economici din stânga Nistrului beneficiază de condiții privilegiate simplificate din partea Serviciului rus pentru Protecția consumatorilor.

„Problemele țin și de faptul că noi nu am avut acces – inspectorii ANSA nu au dreptul să traverseze Nistrul, pentru a le inspecta marfa la locul de producere,” a subliniat Gheorghe Gaberi, șeful ANSA.

„Sunt sigur că o bună parte din exportatorii din regiunea transnistreană și Găgăuzia exportă și mere care sunt produse în alte raioane ale țării,” adaugă Viorel Chivriga.

Pe de altă parte, datorită faptului că au crescut exporturile la strugurii moldovenești în Uniunea Europeană, aproape dublu față de anii precedenți, Ministerul Economiei a cerut majorarea cotei de export în UE până la 10.000 de tone. În premieră, Republica Moldova a exportat, anul trecut, 19 tone de mere și 56 de tone de struguri în Mongolia, iar ANSA susține că Moldova vrea să exporte fructe proaspete inclusiv în India și Dubai.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!