Petru Ursache a demisionat din funcția de judecător și vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Cererea de demisie a fost aprobată ce către Consiliul Super al Magistraturii în ședința de marți, 20 februarie.

Cererea a fost examinată în lipsa magistratului, la solicitarea sa. CSM urmează să informeze Parlamentul în legătură cu demisia vicepreședintelui CSJ, care a fost numit în funcție de legislativ în iulie 2014. Totodată, Consiliul a anunțat concurs pentru funcția vacantă, iar dosarele vor putea fi depuse în termen de 20 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Petru Ursachi este unul dintre magistrații care prin instanță a obținut o pensie mai mare. La 13 mai 2015 colegii săi Valeriu Doagă, Sveatoslav Moldovan și Galina Stratulat au emis o decizie definitivă prin care CNAS a fost obligată să îi achite o pensie de 14 872 de lei, sumă care constituie 80 la sută din salariul pe care îl ridică lunar magistratul. Ursache a argumentat prin faptul că, după ce la 10 iulie 2013 a fost numit vicepreședinte al Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție, salariul său a fost majorat până la 18 590 de lei, deoarece s-a adăugat sporul pentru ocuparea unei funcții de conducere.

Ursachi a făcut parte din completul de judecată care i-a achitat pe Papuc și Botnari în dosarul 7 aprilie. ZdG scria că judecătorii au ajuns la concluzia că acuzaţiile aduse celor doi generali, conform art. 329 din Codul Penal, neglijenţă în serviciu, nu au avut un suport juridic. Instanţa de judecată a motivat, în special, hotărârea de achitare a inculpaţilor de săvârşirea infracţiunii menţionate invocând motivul că, în cazul unor dezordini în masă, se punea în aplicare Ordinul ministrului Afacerilor Interne nr. 01, din 9 februarie 2009, prin care şeful statului-major era desemnat Valentin Zubic, pe atunci viceministru de Interne. Conform acelui ordin, susţin judecătorii, cei doi nu au avut obligaţiuni pe care nu le-ar fi executat.

Potrivit declarației de avere din 2016, magistratul a ridicat lunar un salariu de peste 21 de mii de lei, o pensie de peste 14 mii de lei și 50 de lei lunar pentru distincția de stat. Ursachi este proprietarul a cinci terene intravilane cu suprafața totală de 0,426 ha. Două case de locuit, una cu suprafața de 271,4 m.p., în valoare de 1 326 331 lei, despre care presa a scris că este o casă de lux într-un cartier de elită din sectorul Telecentru al capitalei, din 2010. Și o altă casă de 45 metri pătrați obținută în 1991. Totodată, judecătorul deține două mașini una de model Volkswagen Passat (an. fab. 1990) în valoare de 12 000 lei, cumpărat în anul 1997 și un Moskvitch 412 (an. fab. 1991) în valoare de 11 500 ruble, cumpărat în anul 1991.

În aceeași ședință, CSM a aprobat cererea de demisie a Verei Toma din funcția de judecător și încetarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!