/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Prima reacție a celor de la Sănătate în scandalul caritate.md: Statul susține financiar intervențiile costisitoare peste hotare

missing
20 februarie 2018, ora 17:55

Ministerul susține că, statul susține financiar, acoperind din bugetul de stat, o parte din cheltuielile pentru tratamentele costisitoare peste hotare, or anume servicii medicale care nu pot fi realizate în țară. „Orice cetățean al Republicii Moldova poate beneficia de suportul statului pentru efectuarea tratamentului peste hotarele țării în cazul imposibilității asigurării unui astfel de tratament în instituțiile medicale din țară”, se menționează într-un mesaj plasta pe site-ul instituției.

Conform Regulamentului Comisiei privind selectarea pacienților pentru tratament și/sau investigații costisitoare, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 979 din 12 decembrie 2016 este stabilită procedura de selectare a pacienților eligibili pentru asemenea tratamente. Decizia, privind acordarea suportului pentru tratamente medicale în afara Republicii Moldova este luată de către Comisia susmenționată, în baza concluziilor specialiștilor principali ai MSMPS în domeniu despre posibilitatea sau imposibilitatea prestării unor asemenea tratamente în țară.

Reiterăm, că unicul criteriu este imposibilitatea prestării unor asemenea tratamente în Republica Moldova. Pacientul sau rudele prezintă Ministerului concluzia comisiei de specialitate în domeniu privind imposibilitatea efectuării tratamentului în țară”, mai adaugă cei din Sănătate.

Comisia MSMPS verifică corespunderea dosarelor cerințelor Regulamentului privind selectarea pacienților pentru tratament și/sau investigații costisitoare. Din componența Comisiei fac parte colaboratori ai MSMPS din Direcţia de Asistenţă Medicală Spitalicească, Secția Juridică, Serviciul Medicamente şi Dispozitive Medicale și Secția Financiar-Administrativă.

Alocarea resurselor din buget pentru tratamente în străinătate sunt subiecte de verificare a Curții de Conturi, care desfăşoară anual auditul cadrului normativ și financiar la MSMPS.

Ministerul Sănătății menționează că pe parcursul anului 2016 au beneficiat de suport financiar, din contul surselor bugetare centralizate pentru tratament în afara țării 24 de pacienți. În anul 2017 pentru asemenea intervenții au fost valorificate 2 mln.107 mii lei pentru 26 de pacienți. În anul 2018 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are bugetate 4 mln. lei pentru susținerea pacienților cu afecțiuni medicale deosebit de grave care necesită asistență medicală în străinătate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram