Ecaterina Iaroș, tânăra de 19 ani, care a devenit cunoscută în spaţiul public după ce a dezvăluit cum a avortat în condiţii inumane la Institutul Mamei și Copilului din Chişinău, a oferit primul interviu video în care a povestit cu lux de amănunte cum au derulat evenimentele din acea perioadă. Reamintim că, postarea sa anonimă pe Facebook a dus la demiterea din funcția a mai multor medici și personal de la IMC.

Într-un reportaj realizat de Radio Europa Liberă, Ecaterina a povestit cum în toate cele cinci zile cât a fost internată a cerut să i se explice ce o așteaptă. Ar fi vrut ca personalul medical să o ajute să treacă mai ușor peste cele ce urmau să se întâmple: avortul medicamentos. În dimineața de 14 decembrie 2017 a avortat singură în salonul sanitar din secția Ginecologie…

Ea a venit cu un clește din fier și mi-a tăiat cordonul și mi-a dat cleștele în mână și mi-a dat o pelincuță ca să o țin ca să nu curgă sânge și m-a trimis în celălalt capăt de coridor să mă urc pe masă”, își amintește Ecaterina Iaroș.

În cadrul unei emisiuni de la Europa Liberă, Ecaterina Iaroș, tânăra care la începutul lunii decembrie, anul trecut, a avortat în WC-ul Institutului Mamei și Copilului a făcut primele declarații despre acest eveniment nefericit din viata ei.

Ei au spus că mă internează și momentan am început a plânge. Eu i-am întrebat ce va fi cu mine și au zis că o să-mi cheme nașterea. Eu am zis vă rog frumos, nu mai nu azi. Ei au zis: Stai fără grijă nici nu sunt medicii la serviciu, o să aștepți până luni”, spune tânăra.

A luat pastilele pe care ea le-a cumpărat de la farmacie, ceea ce n-ar fi trebuit să se întâmple pentru că spitalul trebuia să i le pună la dispoziție.

În 5-10 minute maximum au început niște dureri mari. S-a apropiat sora medicală și i-am zis că au am dureri foarte mari. Așa de repede? E normal. Cred că până la orele opt te descurci”, povestește Ecaterina.

În total a luat 8 pastile. Ulterior au început contracțiile. I s-a reproșat că țipă și i s-a spus să doarmă. A răbdat până joi, 14 decembrie.

Mi-am luat vasul și am mers la baie, ea a venit după mine și am întrebat pot să mer la WC ? Ea a zis să stau fără grijă, tu încă nu naști. Și numai m-am aplecat și fetița a început a ieși. Am strigat că eu nasc. Vasul vine puțin așa în jos. Când ieșit acolo era mult sânge. A căzut în sânge. A stropit baia. Când a venit sora medicală eu deja am examinat-o. Deja eram cu ea în mâini”, își amintește tânăra.

La ieșire din baie, fata a fost certată că a murdărit totul de sânge.

A desfăcut pachetul acela. Și îi zice medicului. Nu-i nici fată, nici băiat. Așa urât”.

Ecaterina spune ca fătul avea 540 de grame.

Sora medicală i-a spus medicului, scriem 480 ? Ceva de Documentația a spus, dar n-am înțeles despre ce este vorba. Și medicul a afirmat că da”, spune tânăra.

Pe cazul Ecaterinei a fost pornită o cauză penală de către Inspectoratul de Poliție Botanica. Avocatul victimei spune că Ecaterina urmează acum un curs de consiliere psihologică.

Când vom avea toate documentele deja pregătite, inclusiv de la psihologi, centrul de reabilitare vom depune în instanța de judecată o cerere de chemare în judecată, privind malpraxixul”, afirmă Dumitru Slusarenco, avocat.

Avocatul femeii susţine că existe probe ce confirmă unele abuzuri şi încălcări care ar fi fost comise. Şi autorităţile medicale recunosc că acest caz „este o palmă dată sistemului medical”, dar îndeamnă să nu se facă generalizări şi promit să intervină pentru a schimba lucrurile în bine.

Reamintim că, armare a unei anchete efectuate de Ministerul Sănătății în legătură cu acest caz, au fost concediați șeful Secției ginecologie, moașa principală și asistența medicală care a făcut de gardă. De asemenea, au primit mustrare aspră medicul de gardă, directorul Centrului Perinatal și vicedirectorul medical al Institutului Mamei și Copilului, iar directorul instituției, Sergiu Gladun, a primit avertisment. Detalii AICI.

Pe acest caz, Procuratura a pornit un dosar penal pentru „neacordarea ajutorului medical, fără motive întemeiate”. Detalii AICI.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!