/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Fondatorii Caritate.md resping acuzațiile din investigația RISE. Dau vina pe concurenți

missing
20 februarie 2018, ora 19:42

Svetlana Sainsus spune că în cazul Veronicăi, care a spus că fetița ei nu fost operata, iar intervenția a fost doar simulată, atunci nici nu exista portalul caritate.md. Mai mult, ea spune că mama fetiței știa totul despre tratament, iar banii rămași și i-a păstrat.

Ne-am bucurat toți foarte mult, și mama, părinții și toți donatorii că copilul nu este în pericol de moarte și poate pleca acasă și fără acea operație complicată pe cord. În loc de 16 mii de euro, costurile au fost reduse. Prețul a ajuns la 4 mii cinci sute de euro. Personal mama a achitat în spital. Banii rămași în plus le-au rămas lor”, afirmă Svetlana Sainsus, co-fondatoarea „Caritate.md”.

Fondatorii platformei Caritate.md consideră că reportajul difuzat ieri este realizat la comanda așa-zișilor concurenți. „Noi bănuim că este o rivalitate, să spunem așa, o concurență. Avem niște concurenți, mai sunt platforme de caritate. Tot ceea ce știm este că la orice caz postat la alți concurenți, nu am să dăm nume, li se interzice să postăm la noi”, afirmă Alexandru Rusnac, fondatorul „Caritate.md”.

RISE-ul a văzut două cazuri și pentru asta ne-a făcut criminali. Ei sunt siguri că au nu o să mai continui, și eu cu siguranță nu o să mai continui asta, eu mai repet și o spun și acum. Eu las RISE-ul să continue, eu las pe doamna Liuba să continue toate binefacerile din Republica Moldova”, a declarat Svetlana Sainsus.

La conferință au fost prezenți și câțiva beneficiari care s-ar fi tratat în același spital din Turcia. „Nu vreau să cred. Nimeni nu m-a impus să merg la vreo clinică așa cum se spune că depistează copiii bolnavi. Cum îi depistează dacă noi sunăm, noi îi rugăm, vă rugăm să ne ajutați”.

În august a fost operată în Turcia. În octombrie am fost la ei pentru un control, operația este foarte reușită”. Cu o reacție a venit și clinica medicală care, potrivit RISE, ar fi simulat intervențiile medicale. Într-un comunicat postat pe Facebook se menționează că:

Fiecare pacient este informat în detaliu în privința tratamentului care-i este efectuat sau, în cazul minorilor, aceste informații sunt oferite părinților. Pachetul de acte și prescripții este oferit pacienților la externare. Fără excepții”, afirmă „Medical Park”.

Reprezentanții clinicii au respins și acuzațiile referitor la existența contractului de colaborare dintre spital și care ONG-uri.

Declarăm cu fermitate că nu există relații de parteneriat între „Medicalpark” și ONG-uri. Ba mai mult, „Medicalpark” este dispus să înceapă tratamentul fără avans atunci când ONG-urile intervin susținând cazurile sociale. Ca urmare a acestei cutume, o mulțime de oameni au primit a doua șansă la viață și bucuria de a trăi.

Astăzi reprezentanții Partidului Democrat au spus au cerut autorităților să investigheze acest caz. „Noi am solicitat ca, și dorim ca această situație să fie examinată de organele respective ale statului”, a declarat Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat.

Întrebat însă de la cine anume a solicitat, Gamurari nu a putut răspunde. „Nu este vorba că Partidul Democrat s-a adresat instituțiilor statului ca să examineze. Noi știind că este o problem care trebuie să fie, să se autosesizeze de exemplu procuratura, ca să se expună foarte clar ce a avut loc în acest context. Și dacă nu se autosesizează? Eu cred că trebuie să facă lucrul ăsta”, a declarat Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al PDM.

Ulterior, deputatul Sergiu Sîrbu a postat pe pagina s-a de Facebook adresarea către procurorul general în care solicită investigarea celor 2 situații prezentate de RISE. În investigația, publicată ieri, se vorbește despre faptul că asociația de caritate, în colaborare cu un spital din Turcia ar fi tras pe sfoară mai mulți pacienți. Potrivit RISE, ONG-ul colecta banii de la donatori, ulterior pacienții erau transportați la clinica medicala unde intervenția era doar simulată. Pacienții aflau că operația nu a avut loc după alte controale medicale în Republica Moldova. Potrivit procurorilor, pe faptul escrocheriei deja a fost pornită o cauză penală. Acuzatorii sunt în așteptarea rezultatelor unei comisii rogatorii de peste hotare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram