A fost dat startul lucrărilor de reconstrucție a clădirii Președinției. Reparația instituției reprezintă un cadou oferit poporului moldav din partea președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan. Potrivit firmei din Turcia, care se va ocupa de reparația edificiului, lucrările vor costa aproximativ 7 milioane de euro.

Jurnaliștii au fost invitați astăzi la un tur de presă pentru a vedea în ce stare se află clădirea la momentul de față. În holul instituției au fost afișate mai multe imagini cum va arăta clădirea Președenției după reparație.

Turcii urmează să repare clădirea atât pe exterior, cât și pe interior. Este vorba de o suprafață de 2.500 de metri pătrați.

De menționat că, statul a cheltuit 106 de milioane de lei pentru întreținerea clădirii. Cu acești bani a fost reparat acoperișul, au fost instalate vitraliile, a fost pusă o parte din pavajul de granit, iar în interior – a fost așternută, pe alocuri, pardoseală de marmură.

Edificiul Parlamentului și cel al Președinției au fost devastate în timpul protestelor violente din aprilie 2009. Lucrările de reparație au început în 2009 și urmau să fie încheiate în 2012, dar au fost oprite în 2010 din lipsă de fonduri. Potrivit companiei de construcții din Turcia, pentru finalizarea lucrărilor ar fi nevoie de 160 de milioane de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro.

Iată cum arată actualmente clădirea Președinției:

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!