Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova anunță că pe 25 ianuarie 2018, oficial a fost finalizată procedura de lichidare a Bancosind, scriu cei de la Mold-street.com.

Conform datelor oficiale Bancosind a fost banca înregistrată cu numărul 1 în Registrul Central al Băncilor din Republica Moldova pe 11 septembrie 1991 şi apoi reînregistrată la fel cu numărul 1 pe 15 august 1996.

De notat că mai multe bănci din ţară îşi atribuie titulatura de prima bancă din Republica Moldova.

Bancosind a fost considerată banca sindicatelor, iar printre fondatori au figurat mai mulți lideri sindicali, inclusiv și fostul primat de Chișinău Serafim Ureachean.

Banca a funcționat până la finele anului 1997, când în urma unui control Banca Națională a Moldovei a depistat o serie de nereguli grave, inclusiv restanțe de circa 10 milioane de lei (2,2 milioane de dolari la cursul de schimb de atunci).

La fel s-a descoperit că Bancosind nu-şi onorează obligaţiunile faţă de clienţi, iar capitalul normativ era în minus cu câteva milioane lei.

În consecință pe 15 decembrie 1997, BNM a decis retragerea autorizaţie de funcționare a Bancosind, iniţiind procedura de lichidare a acesteia. Procedura a durat însă tocmai 20 de ani.

Fostul președinte al băncii în perioada 1994-decembrie 1997, Alexandru Primac a fost de câteva ori reținut și apoi eliberat într-un dosar legat de acordare de credite, ce ulterior nu au fost returnate.

De notat că în decembrie 2017 a fost finalizată şi procedura de lichidare a băncii Basarabia, care a fost prima instituție financiară din Moldova care a ajuns în insolvență. S-a întâmplat încă în aprilie 1996.

Lichidatorul încearca până nu demult să recupereze credite acordate de bancă încă în anii 1992-1993, în ruble sovietice.

De notat că în prezent mai sunt în procedură de lichidare opt instituţii financiare: Guinea, Universalbank, Oguzbank, Întreprinzbancă, Unibank, Banca Socială, Banca de Economii, şi Investprivatbank.

Totodată în prezent 11 bănci sunt active.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!