Deputatul democrat, Constantin Tutu, s-a simțit astăzi ca la școală. În timp ce prezenta un proiect de lege în plenul Parlamentului, sportivul a comis câteva greșeli de vorbire, folosind, de exemplu, „aparența etnică” în loc de „apartenență etnică”. A fost corectat de liberal-democrată, Maria Ciobanu, fosta profesoară de limba română. I-a recomandat lui Tutu ca, înainte de a ține un discurs, să facă exerciții de lectură.

Se propune de exclus grupa sanguină, din toate tipurile de buletine de identitate. Totodată, vorbim de excluderea cuvântului naționalitate. Privind actele de stare civilă care optează cu termenul de naționalitate în sens de apartenență etnică”, a citit de la tribuna Parlamentului Constantin Țuțu.

Ce înseamnă „aparență etnică?”, a întrebata Deputat PLDM Maria Ciobanu.

„La noi în R Moldova sunt … Poate este o greșeală, atunci o s-o excludem,” a răspuns Țuțu.

„- Faceți niște exerciții de lectură înainte de a veni la tribuna centrală. Dvs ați schimonosit o sumedenie de cuvinte, fapt inadmisibil în Parlamentul R. Moldova
– Doamna Ciobanu…”

„Ar trebui să revenim la acei 7 ani de acasă. Da vă țin morală. În acest Parlament uneori se trec măsurile și se depășesc unele linii chiar și de bună educație,” a subliniat Candu de la tribuna Parlamentului.

Proiectul de lege, prezentat de Constantin Țutu, prevede excluderea grupei sangvine din buletinul de identitate, din toate tipurile de pașapoarte, din permisele de ședere, dar și din documentele de călătorie. De asemenea, va fi exclusă naționalitatea posesorului.

„Dumneavoastră spuneți că denumirea pașaportului cetățeanului R Moldova se indică în limba de stat. Dvs ce limbă vorbiți?
– Este scris expres limba de stat. Ce limbă avem noi?
– Limba română.
– Așa scrie în Constituție?
– Adică dvs nu sunteți de acord cu limba română?”

Atunci nici sexul persoanei nu trebuie indicat în actele de identitate pentru că, sexul poate fi schimbat mai des decât grupa sanguină. Pur și simplu explicați-mi mie ca la o blondă, de ce trebuie să excludem grupa sanguină?”, susține deputata PCRM Bondarenco.

Considerați că în acest sens vom putea oferi cetățenilor în raioanele de est posibilitatea de a obține cu facilitare cetățenia R. Moldova?”, a întrebat Roman Boțan, deputat PL.

„Da, sigur că va fi mult mai ușor”, a declarat deputatul Țuțu.

„Dumnealor vor putea să participe în următorul scrutin electoral,” a conchis Roman Boțan, deputat PL.

Potrivit documentului, semnătura pe actul de identitate va fi aplicată doar de deținătorii cu vârsta mai mare de 14 ani, iar în actele copiilor mici va fi aplicat un simbol special. Totodată, va fi extins termenul de valabilitate al buletinelor de la 7 la 10 ani. Deputații spun că noile modificări nu vor duce la scumpirea actelor. Proiectul a fost votat în prima lectură.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!