Scandalul ”Banilor din Caritate” continuă. După investigația RISE-Moldova, subiectul a fost discutat aseară în cadrul emisiunii „Politica cu Natalia Morari” de la TV8. În timpul emisiunii în studio a dat buzna unul dintre fondatorii platformei caritate.md, Alexandru Rusnac. Moderatoarea Natalia Morari a încercat să obțină explicații cu privire la comisionul din donații pe care-l percepe fundația de caritate, dar și care este interesul lui Ali Sirikci, reprezentantul clinicii turce în Moldova. Multe întrebări însă au rămas fără răspuns.

În timpul emisiunii, Natalia Morari a explicat prezența echipei TV8 în delegația de jurnaliști invitată la clinica „Medical Park” din Turcia. „Noi nu acceptăm să facem reportaje comerciale, dar noi considerăm foarte corect să avem și punctul de vedere al spitalului care n-a fost prezentat în reportajul RISE. Ca să scoatem toate suspiciunile că noi am putea participa în anumite campanii, postul de televiziune TV8 își va asuma toate cheltuielile pentru această vizită. Noi deja am solicitat de la această companie de comunicare să ne prezinte, după vizita Anastasiei și operatorului nostru, toate facturile pe care le vom achita,” a declarat realizatoarea emisiunii Natalia Morari.

La un moment dat, în studio a dat buzna co-fondatorul platformei „Caritate.md”, Alexandru Rusnac, care a insistat să-și ajute colega invitată la emisiune.

„- Platforma caritate.md, am și eu ceva de spus dacă o să-mi permiteți. Îmi dați și mie un loc.
– Da puteți să vă prezentați. Eu cer scuze.
– Alexandru.
– Eu cer scuze de la colegii mei.
– Dar de ce așa de brusc?
– Vreau să exprim și eu, socot.
– Calm, calm, ne exprimăm calm. Noi suntem în Direct”

Moderatoarea emisiunii a încercat să afle și de la el care este totuși comisionul perceput de asociație, despre care s-a vorbit în investigația RISE?

„Pe viitor cât îi dăm, cinci? Cinci procente de tot și gata. Mai mult nu.”
„Procentul este de 5%, nu a carității, a fundației noastre, este procentul care se plătește, toate procentele la bănci”, a declarat Alexandru Rusnacm fondatorul Caritate.md

Însă niciunul din invitați nu au putut explica cum se formează reducerea de peste 50 la sută pe care o oferă clinica medicală, și nici care este profitul partenerilor săi.

– Ce câștigă totuși Ali din asta, totuși?
– Întrebați-l pe Ali. În fața dumneavoastră stă Alexandru Rusnac și Svetlana Sainsus.
– Stați o clipă, dar nu eu , Natalia Morari colaborez cu Ali.
– Nu mă întrebați pe mine cât câștigă Ali.
– Neapărat pe Ali îl va întreba colega noastră.
– Dar de ce nu mă întrebați cât câștigă o agenție de turism?”

La rândul său, editorul RISE, Nicloae Cușchevici, a menționat că nu este vorba de numai două cazuri.

„- De fapt au vorbit cu mult mai multe persoane. Și care de fapt,toate persoanele cu care am vorbit cam toate invocau cam aceleași probleme.
– Nicu, eu cer scuze, dar mult mai multe persoane, asta câte?
– În jur la 10 persoane cu care au vorbit reporterii RISE”, menționează editorul Rise.md, Nicolae Cușchevici.

De ce din trei ore de filmări la noi în oficiu ai arătat doar câteva minute, și acelea le-ați ales cele mai împotriva noastră?”, se întreabă Svetalana Sainsus, co-fondatoarea Caritate.md.

„Pentru materialul respectiv de 25 de minute acolo au fost zeci de ore de filmări. Nu doar cu doamna Sainsus, inclusiv și cu alte persoane. Faptul că dumneavoastră interpretați că s-a ales o secvență care dvs. nu vă place sau care ne-ar conveni nouă, e cumva o impresie a dumneavoastră”, a adăugat Cușchevici.

Scandalul „Banilor din Caritate” a ieșit la suprafață după ce reporterii RISE-Moldova au publicat o investigație conform căreia Asociația „Caritate.md” trimitea pacienți la o clinică din Turcia, cu care ar fi avut o înțelegere, iar din sumele achitate pentru operații fundația primea un comision. Mai mult, victimele schemei prezentate de RISE, spun că în cazul lor operațiile nici nu aveau loc – fiind doar mimate. Reprezentanții Fundației au respins toate acuzațiile. Procuratura a inițiat un dosar penal în legătură cu acest caz în 2016.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!