/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Scandalul carității. Reacția platformei Caritate.md la acuzațiile aduse și solicitările aduse celor de la RISE

23 februarie 2018, ora 09:59

O nouă reacție a platformei caritate.md, după investigația RISE Moldova: Ce spun despre fiecare caz în parte și solicitările făcute

Potrivit semnatarilor declarației, fundația „Sfântul Gheorghe” activează din 9 martie 2010, iar prin intermediul platformei www.caritate.md din 7 septembrie 2016. „Este cel mai eficient din țară instrument de colectare a donațiilor pentru oameni aflați în dificultate și în situații disperate. Intervențiile chirurgicale și tratamentul celor ce au apelat la ajutorul nostru au avut loc în spitale din Turcia, România, Rusia, Ucraina, Germania, Franța, Italia, SUA, Spania, Elveția”.

Date statistice despre activitatea noastră găsiți ușor pe pagina web. Alături de donatorii noștri am reușit să salvăm viața și sănătatea mai multor concetățeni de-ai noștri aflați în dificultate, în mare parte copii, și să oferim speranța unei vieți mai bune, dar și un umăr de sprijin și compasiune la durerea tuturor celor, care în situații de disperare și maximă urgență, ajungeau la noi în căutarea unei soluții și în încercarea de a obține o nouă șansă la viață,”  se arată în mesajul remis presei.

Semnatarii declarației subliniază că în majoritatea cazurilor, sursele acumulate au fost transferate direct spitalelor, unde urmau să fie efectuate intervențiile chirurgicale, în alte cazuri sumele de bani ajungeau în conturile bancare ale părinților beneficiari, care, la rândul lor, achitau personal serviciile spitalicești. În celelalte cazuri donatorii achitau integral costul tratamentului în conturile bancare ale spitalelor.

„Clinica „Medical Park” este una dintre cele cinci instituții medicale turcești, cu care cei de la Caritate.md au contracte de cooperare din anul 2016. „Am prezentat unora dintre beneficiarii noștri clinica „Medical Park”drept o alternativă la alte clinici, unde prețul solicitat pentru aceeași intervenție chirurgicală era prea mare, iar perioada pentru acumularea resurselor financiare necesare – prea mică. În multiple cazuri, pacientul nu avea la dispoziție prea mult timp, intervențiile fiind necesare urgent, or, timpul pierdut echivala deseori cu o viață pierdută”, se mai menționează în declarație.

Pentru cazuri urgente „Medical Park” le-ar fi oferit posibilitatea tratării pacienților din Moldova în avans, iar fundația „Sfântul Gheorghe” asumându-și obligațiunea de a achita costul serviciilor medicale ulterior, pe măsura acumulării fondurilor necesare.

Cei de la Caritate.md neagă că au direcționat pacienți spre anumite clinici din anumite țări. Totodată, subliniează că angajații fundației „Sfântul Gheorghe” nu sunt remunerați din sumele donațiilor alocate beneficiarilor. „Cheltuielile operaționale și salariul simbolic, comparativ cu eforul depus, a fost și este achitat din fondurile personale ale fondatorilor”, susțin aceștia.

Pretinsul beneficiu în valoare de 5%, prezentat eronat de către „RISE Moldova” în calitate de venit al Fundației, sunt cheltuieli marjă legate de comisioanele băncilor și sistemelor de transfer ale banilor, deoarece Fundația, ca și oricare persoană fizică sau juridică, este obligată să achite astfel de comisioane la fiecare transfer. Nu am solicitat și nu am primit comisioane în calitate de remunerare ascunsă de la clinici sau pacienți,” se mai arată în mesajul remis.

Despre cazul Veronicăi Cebotari, cei de la platformă subliniază că sursele financiare pentru tratament au fost acumulate pe altă platformă on-line. „Tratamentul acordat copilului doamnei Cebotari de către clinica „Medical Park” a fost finalizat cu circa jumătate de an până la apariția platformei www.caritate.md. Din câte cunoaștem, tratamentul a fost unul oportun. Despre faptul că copilul nu necesita operație pe cord deschis doamna Cebotari a fost informată de medici și a acceptat atât decizia lor, cât și tratamentul stabilit de aceștia. Copilul a primit ajutorul medical necesar la acel moment. Documentele necesare i-au fost prezentate imediat după externare”, susțin semnatarii declarației.

„În perioada în care doamna Cebotari se tratează în Turcia, platforma caritate.md nici nu exista! Nu cunoșteam de existența acestei doamne, nu cunoșteam de existența „Medical Park”, spre care, conform „RISE Moldova”, am direcționat aproape „forțat” copilul acestei familii, ba mai mult, echipa www.caritate.md nu exista, iar membrii săi nici nu se cunoșteau între ei. Pentru că copilul familiei Cebotari a fost operat în aprilie, iar platforma caritate.md a fost înregistrată în august 2016”, subliniază aceștia.

Ce ține de cazul „Ana Maleandra”, banii donați pentru intervenția chirurgicală asupra copilului doamnei Maleandra au fost virați direct în contul „Medical Park”, evitând conturile Fundației „Sfântul Gheorghe”. „Donatorul, cetățean SUA, a primit decizia de a finanța tratamentul copilului după ce împreună cu Sergiu Diaconu, co-fondator „Sfântul Gheorghe”, au vizitat familia Maleandra acasă. Și de această dată – evitând conturile noastre bancare, rolul nostru fiind cel uzual – identificarea donatorului disponibil să își ofere ajutorul.”

La final, membrii platformei de caritate au venit cu o serie de solicitări, precum:

– Echipei „RISE Moldova” să expună pe platforma lor, la dispoziția opiniei publice și a donatorilor interesați și spre informarea organelor abilitate, interviul integral cu Svetlana Sainsus. Nu părți din el, la discreția ziaristei, ci materialul brut, neredactat.

– Echipei „RISE Moldova” să expună pe platforma lor imaginile video integrale brute, făcute cu camera ascunsă în biroul „RISE Moldova”, în momentul în care fondatorul www.caritate.md domnul Alexandru Rusnac se afla la sediul ziariștilor.

– Echipa „RISE Moldova” să prezinte integral materialele care au stat la baza investigației „Bani din caritate” în adresa Consiliului de Presă al Republicii Moldova și organelor de anchetă.

– Echipa „RISE Moldova” să desfășoare o conferință de presă comună, în care toate părțile să poată adresa întrebări și obține răspunsuri, de a cere probe și prezenta contraargumente.

– Organele abilitate din Republica Moldova să efectueze un audit financiar și investigațiile necesare, pe toate dimensiunile – atât administrativă, cât și de drept – a activității Fundației „Sfântul Gheorghe” și a portalului www.caritate.md.

Declarația a fost semnată de:

– Alexandru Rusnac, Co-Fondator a Fundației „Sfântul Gheorghe”, fondator www.caritate.md
– Sergiu Diaconu, Co-Fondator a Fundației „Sfântul Gheorghe”
– Svetlana Sainsus, Vice Presedinte a Fundației „Sfântul Gheorghe”, co-fondator www.caritate.md
– Dumitru Beschieru, Presedinte a Fundației „Sfântul Gheorghe”

Versiunea integrală a declarației o găsiți în documentul de mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram