/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Apropiații lui Putin, implicați într-o schemă de spălare a milioane de dolari dintr-o bancă din Danemarca

28 februarie 2018, ora 12:44

O bancă daneză acuzată de spălare de bani a închis mai multe conturi rusești, după ce a ajuns la concluzia că acestea erau folosite pentru a spăla bani prin intermediul companiilor britanice de către membrii familiei lui Vladimir Putin și agenția de spionaj FSB, spun unele rapoarte făcute publice.

Danske, cea mai mare bancă din Danemarca, a închis 20 de conturi a clienților ruși în 2013, în urma unui raport care denunță faptul că sucursala sa estoniană a fost implicată în activități suspecte și, eventual, ilegale.

În cursul lunii septembrie, s-a constatat că aceeași ramură era în centrul unei operațiuni de lobby secret, în cadrul căreia s-au canalizat circa 2,9 miliarde de dolari (aproximativ 2,2 miliarde de lire sterline) de bani din Azerbaidjan, prin intermediul companiilor britanice opace.

Cele mai recente dezvăluiri se referă la un grup diferit de firme, înregistrate preponderent în Londra. În vara anului 2013, angajații băncii Danske au descoperit că una dintre aceste entități din Regatul Unit, Lantana Trade LLP, a depus „conturi false” la Companies House.

Potrivit raportului de avertizare, Lantana a declarat Companies House că era o firmă „latentă”, cu o cifră de afaceri foarte limitată. De fapt, Lantana a deținut depozite mari și a făcut tranzacții zilnice de milioane de euro. Contul Lantana din banca Danske deschis la sfârșitul anului 2012 – a funcționat timp de 11 luni.

Proprietarii finali ai companiei Lantana, în parteneriat limitat, erau rușii. Lantanei și parteneriatele limitate legate au fost ruși. Dar identitatea lor a fost ascunsă în spatele unei serii de firme offshore cu sediul în Insulele Marshall și Seychelles.

Raportul avertizor a fost obținut de ziarul danez Berlingske, și a colaborat cu The Guardian și Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCRRP). În raport se spune că banca nu a reușit să stabilească cine se afla în spatele Lantanei, adăugând că „se pare că s-a descoperit că au inclus familia Putin și FSB”.

Detaliile au fost trimise la unitatea de informații financiare a Estoniei și transmise conducerii de vârf a băncii Danske. Aceasta a început o anchetă în 2017, despre care nu a informat nici Marea Britanie, nici Companies House.

Luni reprezentanții Danske au declarat că au lansat o investigație amănunțită pentru a descoperi ce s-a întâmplat în acea perioadă în filiala estoniană a băncii. Au refuzat să comenteze „clienți specifici”, dar au spus că a „închis” întregul portofoliu în cauză “, care include cetățeni ruși „nerezidenți”.

Dezvăluirile subliniază din nou utilizarea peisajului corporativ britanic ușor reglementat pentru a muta sume mari de bani, dincolo de competența autorităților de reglementare și a autorităților fiscale. În acest caz, beneficiarii par să fi avut conexiuni cu Kremlinul.

Țările baltice sunt un element-cheie în sistemul financiar occidental prin care ajunge numerarul rusesc. Săptămâna trecută, Trezoreria SUA a acuzat a treia cea mai mare bancă din Letonia de „spălarea banilor instituționalizați”. Zile mai târziu, șeful băncii centrale a țării, Ilmārs Rimšēvičs, a fost arestat în urma acuzațiilor că a luat o mită de 100.000 de euro. Rimšēvičs a negat toate acuzațiile și le-a denunțat ca o campanie de defăimare.

Managerii estonieni ai Danske s-au îngrijorat în urma unui pont venit din Rusia. Ei au descoperit că compania Lantana a fost strâns legată de Promsberbank, o bancă puțin cunoscută în Podolsk. Managerii senior ai companiei Promsberbank au reprezentat Lantana.

Un membru al comitetului de conducere al Promsberbank a fost Igor Putin, vărul președintelui Rusiei. Un acționar majoritar a fost Alexander Grigoriev, un bancher care, conform Proiectului de raportare a criminalității organizate și a corupției (OCCRP), are relații FSB. Altul a fost Alexei Kulikov, care a fost arestat în 2016 și acuzat de „fraudă în proporții deosebit de mari”. Promsberbank a falimentat în 2016, când s-a descoperit că au dispărut trei miliarde de ruble.

Un fost angajat al Danske a declarat că ancheta internă a băncii a arătat că „angajații de rang înalt” de la Promsberbank se aflau în spatele Lantanei. Angajatul a declarat pentru ziarul Berlingske: „Compania și fluxurile de numerar au fost controlate de bancă. Nu au fost doar zvonuri. Aceasta este o informație valabilă”.

Trio-ul de mai sus a fost implicat și într-un alt scandal cu Deutsche Bank din Germania. Deutsche a recunoscut că, între 2011 și 2015, reprezentanța din Moscova a efectuat o schemă de „tranzacții în oglindă” de 10 miliarde de dolari. Schema a permis clienților ruși VIP să transforme rublele în dolari, prin entități corporative asociate care „au cumpărat” și au „vândut” volume identice de acțiuni.

Kulikov a avut un cont deschis la Danske. Mai multe dintre entitățile închise de Danske în 2013 au fost implicate în tranzacționarea în oglindă a Deutsche Bank, inclusiv la Chadborg Trade LLP, cu sediul în Potters Bar din Hertfordshire, Cherryfield Management și Financial Bridge. Deutsche Bank – creditorul principal al lui Donald Trump – a plătit 630 de milioane de dolari în amenzi din SUA-Marea Britanie pentru spălarea banilor ruși.

Decizia lui Danske de a investiga s-a micșorat mult în Moscova, unde Lantana avea un birou în centrul orașului. Un manager al Danske a mers în capitala rusă pentru a obține documente care dezvăluie adevărații proprietari ai Lantanei. Acesta s-a întors de la întâlnire agitat, declarând că clienții săi din Rusia sunt “furioși”, potrivit unor surse bancare.

Câteva săptămâni mai târziu a avut loc o întâlnire la biroul Danske din capitala Estoniei, Tallinn. Doi ruși, care au refuzat să se identifice, a amenințat personalul băncii: „Chiar crezi că poți să te duci în siguranță acasă noaptea?” Ei au adăugat: “Banca se va scufunda după aceasta”. Aceste amenințări au fost raportate pe interior.

L Burke Files, un anchetator financiar de talie internațională, a declarat că aceleași entități au fost implicate în diferite scheme „nu mă surprinde deloc”. Profesioniștii criminali „proiectează sau armează” un pachet pentru a obține controale de conformitate în cerc și apoi le „utilizează la fiecare bancă”, a spus el.

El a descris cazul Lantana ca fiind „foarte grav”, adăugând: „Activitatea din cont de orice fel indică o schemă de spălare a banilor. Au fost multe tranzacții mari și toate acestea au fost făcute într-o zi sau două, iar banii nu s-au oprit. Aici este o ramură mică a unei bănci foarte mari, care are un cont în mișcare de zeci de milioane în fiecare zi”.

Scara fraudei este necunoscută. Potrivit dosarelor, ar fi putut fi între 2,2 miliarde și 3,3 miliarde de dolari în total, pe baza unui model de spălare a 10 milioane de dolari în fiecare zi.

Anchetatorul a menționat că aceasta este o modalitate excelentă de a muta sume mari de bani, el afirmând că este sigur că mai au loc. „Este o urmă foarte greu de urmat”.

Grigoriev ar fi fost creierul unui alt sistem de spălare a banilor numit spălătoria Global. Între 2010 și 2015, cel puțin 20 de miliarde de dolari au fost mutate din Moscova în bănci occidentale. Banii au trecut prin Moldova și Letonia. Igor Putin a stat la bordul unei bănci implicate în fraudă, banca rusă Land sau RZB.

Putin a refuzat să comenteze. Într-o scrisoare din 2014, acesta a spus: „Experiența mea personală, câștigată în ultimii ani, dovedește adevărul tezei că sistemul bancar rus ar trebui să fie reabilitat și curățat radical de băncile cu probleme conduse de oameni cu reputație îndoielnică”.

Grigoriev și Kulikov se află în prezent în închisoare. Grigoriev a fost arestat în 2015, la un an după ce RZB a fost închisă pentru infracțiunile de spălare a banilor. Kulikov a fost închis pe o altă chestiune. În aprilie 2015, banca centrală a Rusiei a revocat licența Promsberbank. Până în prezent, Kulikov nu a răspuns unei scrisori trimise în închisoare prin care a fost invitat să ofere un comentariu.

Companiile britanice implicate în înșelătorie au fost lichidate. Lantana a fost dizolvată în decembrie 2015.

Raportul de avertizare spune că banca Danske a suferit un eșec. Ea nu a identificat adevărații proprietari ai Lantanei și nu a luat măsuri pentru „plățile suspecte făcute la limita controlului conformității”. Banca „a încălcat numeroase cerințe de reglementare”, „s-a comportat neetic” și “poate să fi comis o infracțiune”, a spus acesta.

Robert Endersby, ofițerul britanic de risc al Danske, care la acel moment a văzut raportul, a refuzat să comenteze. Danske a declarat că acum are un „control foarte diferit și mai puternic în Estonia”. A recunoscut că ar fi trebuit să acționeze “mai repede”.

Madis Reimand, șeful unității de informații financiare din Estonia, nu a comentat direct grupul de companii Lantana. El a spus: „În general, scopul acestor scheme de spălare a banilor este de a muta fonduri din Rusia, de a obține banii în sistemul financiar occidental și de a face acest lucru într-o manieră netransparentă și secretă”.

Foto: Andras Kralla/Äripäev

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram