/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Pregătiți punguța. Cum reacționează comercianții la văzul monedelor de 1, 2, 5 și 10 lei

missing
28 februarie 2018, ora 18:08

Monedele de 1 și 2 lei au o nuanță argintie și sunt fabricate din oțel placat cu nichel. Cele de 5 și 10 lei reprezintă o combinație de culoarea argintie și aurie. Monedele au o greutate între 4 si 7,6 grame. Alăturarea monedelor reconstituie imaginea stemei de stat a Republicii Moldova. Fiecare monedă are greutate, diametru și grosime diferite.

Monedele nu sunt doar frumoase. Acestea au fost adaptate inclusiv la necesitățile persoanelor cu dizabilități. Fiecare monedă are muchie cu zimți diferiți pentru a diferenția mai ușor valoarea nominală a monedelor, în special de către persoanele cu deficiențe de vedere.

Conducerea BNM spune că înlocuirea leilor din hârtie cu monede va aduce economii considerabile statului. Viceguvernatorul băncii, crede că astfel va crește și încrederea cetățenilor în sistemul bancar, dar care este legătura, nu a precizat.

„Efectiv, Banca Națională în timp va câștiga cel puțin peste 300 de milioane de lei. Eu cred că cetățenii când vor ține în mână aceste monede ei vor vedea că ele sunt calitative. Prin aceasta ei vor fi convinși că capacitatea lor de plată se va menține”, a menționat Ion Sturzu, viceguvernatorul BNM.

„Monedele în sine conțin elemente istorice, legate de scutul lui Ștefan cel Mare, legate de capul bourului. Arată foarte bine și abia aștept să le vedem în circulație”, a spus Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Și dacă monedele de 1, 2, 5 și 10 lei întră în vigoare începând cu ziua de astăzi reporterul TV8 a încercat să cumpăre ceva cu ele pentru a vedea care va fi reacția vânzătorului.

Reporter: Vreau doi covrigi cu cașcaval. Dar am doar acești bani la mine.
Vânzătoare: Dar așa bani nu primim.
R: De ce? Cum credeți sunt falși sau adevărați ?
V: Nu știu, nu pot să vă spun, poate sunt de peste hotare, numai nu moldovenești.

Ulterior am încercat să cumpărăm niște mărțișoare. La târgul din centrul capitalei unii vânzători au confundat leii moldovenești cu valuta străină.

„Da aceștia sunt cenți. Corect? – Dar dacă vă uitați mai bine? -Zece lei. Românești?”

„Eu să vreau acum să cumpăr un mărțișor cu acești bani aș avea șanse? -Nu. -De ce? -Pentru că eu vreau lei moldovenești”.

Au fost însă și din acei care erau gata să facă schimb.

„Iată eu vin și încerc să cumpăr un mărțișor cu acești bani…merg la risc. -De ce? -De-atâta că nu știu de așa bani, Prima dată-i văd. -Și totuși i-ați lua. -Dintr-o parte da, arată frumos”.

De frumusețea monedelor s-au bucurat și unii taxatori. Ei însă nu sunt chiar încântați de această schimbare.

„Sunt foarte frumoși. -Va fi comod să lucrați? -Nu prea. Pentru că noi le ținem în buzunare și-s grele. Buzunarele o să trebuiască să le ținem până la pământ”.

„Mie îmi place. Da, sunt interesante, frumoase”.

„Parcă valoarea lor este mai mare și parcă arată mai scump”.

Noile monede au fost puse în circulație începând de astăzi. Acestea însă vor ajunge în mâinile cetățenilor la începutul lunii aprilie. Până atunci, Banca Națională va informa oamenii și instituțiile despre schimbările care s-au produs.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram