/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Avocatul Vadim Vieru: Dacă fiecare își făcea munca, Andrei Brăguță ar fi fost în viață

04 martie 2018, ora 09:16

„Dacă procurorul nu ar fi cerut să fie arestat, dar ar fi solicitat internarea sa într-o instituție medicală psihiatrică sau dacă judecătorul ar fi respins demersul procurorului, pentru că evident era ilegal, sau dacă alți actori își făceau treaba așa cum trebuie, dacă ar fi fost plasat în izolator într-o celulă de unul singur, nu ar fi fost maltratat de alți deținuți etc., nu s-ar fi ajuns la un caz de deces în custodia statului. De la început până la sfârșit a fost un scurtcircuit”, spune Vadim Vieru.

Potrivit avocatului, faptul că despre caz a ajuns să se discute la nivel internațional, în consecință Guvernului i s-a cerut să întreprindă acțiuni concrete pe anumite domenii. Aceasta este, probabil, cel mai bun rezultat obținut. Cu toate acestea, sunt anumite deficiențe, care în opinia avocaților creează impresia de superficialitate în activitatea unor subiecți responsabili. De exemplu, scurgerea de informații de la polițiști către mass-media, lucru care nu a fost investigat, chiar dacă au fost anunțate anchete de serviciu.

Vadim Vieru consideră că este necesar să fie elaborate protocoale, astfel ca polițiștii, procurorii să cunoască cum trebuie să se comporte și ce acțiuni legale să întreprindă în raport cu persoanele suspectate de boli mintale etc. La fel, avocatul familiei spune că se va insista în continuare să nu mai existe două sisteme medicale paralele: unul general, gestionat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și altul în sistemul penitenciar, gestionat de Ministerul Justiției, în care standardele de calitate sunt foarte diferite. Serviciile medicale din cadrul instituțiilor penitenciare sau izolatoarelor de detenție provizorie ar trebui să se regăsească sub egida Ministerului Sănătății, Muncii, Familiei și Protecției Sociale. „Nu în ultimul rând, practica aplicării ilegale și abuzive a arestului trebuie stopată” a conchis avocatul Vadim Vieru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram