Cazul Brăguță a arătat cum tot sistemul de drept care a interacționat cu un cetățean a făcut scurtcircuit. Au fost mai multe etape la care, dacă se intervenea și fiecare persoană își făcea lucrul cum trebuie, Andrei Brăguță ar fi fost acum în viață. Nimeni din funcționarii cu care acesta a interacționat nu și-a făcut munca cum trebuie, pentru că toți au acționat stereotipizat și neprofesionist. Declarațiile au fost făcută de avocatul familiei, Vadim Vieru, de la Asociația Promo-LEX, într-un interviu pentru IPN, la jumătate de an de când tânărul de 32 de ani, cu probleme de sănătate mintală, a murit în custodia statului.

„Dacă procurorul nu ar fi cerut să fie arestat, dar ar fi solicitat internarea sa într-o instituție medicală psihiatrică sau dacă judecătorul ar fi respins demersul procurorului, pentru că evident era ilegal, sau dacă alți actori își făceau treaba așa cum trebuie, dacă ar fi fost plasat în izolator într-o celulă de unul singur, nu ar fi fost maltratat de alți deținuți etc., nu s-ar fi ajuns la un caz de deces în custodia statului. De la început până la sfârșit a fost un scurtcircuit”, spune Vadim Vieru.

Potrivit avocatului, faptul că despre caz a ajuns să se discute la nivel internațional, în consecință Guvernului i s-a cerut să întreprindă acțiuni concrete pe anumite domenii. Aceasta este, probabil, cel mai bun rezultat obținut. Cu toate acestea, sunt anumite deficiențe, care în opinia avocaților creează impresia de superficialitate în activitatea unor subiecți responsabili. De exemplu, scurgerea de informații de la polițiști către mass-media, lucru care nu a fost investigat, chiar dacă au fost anunțate anchete de serviciu.

Vadim Vieru consideră că este necesar să fie elaborate protocoale, astfel ca polițiștii, procurorii să cunoască cum trebuie să se comporte și ce acțiuni legale să întreprindă în raport cu persoanele suspectate de boli mintale etc. La fel, avocatul familiei spune că se va insista în continuare să nu mai existe două sisteme medicale paralele: unul general, gestionat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și altul în sistemul penitenciar, gestionat de Ministerul Justiției, în care standardele de calitate sunt foarte diferite. Serviciile medicale din cadrul instituțiilor penitenciare sau izolatoarelor de detenție provizorie ar trebui să se regăsească sub egida Ministerului Sănătății, Muncii, Familiei și Protecției Sociale. „Nu în ultimul rând, practica aplicării ilegale și abuzive a arestului trebuie stopată” a conchis avocatul Vadim Vieru.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!