Scandalul legat de biserica din satul Dereneu continuă. Un grup de oameni ar fi decis să doarmă în lăcașul sfânt de teamă ca acesta să nu treacă în subordinea Mitropoliei Basarabiei. Între timp, mitropolia Basarabiei a sesizat poliția locală ca să intervină și să-i scoată din biserică. Astăzi, preotul Florin Mihai, care a decis să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, pe motiv că era subjugat de taxe, a ieșit într-o conferință de presă, îndemnând oamenii la pace și înțelepciune.

Părintele Florin spune că aseară biserica a fost vandalizată de către un grup de oameni, printre care ar fi fost și câțiva preoți. Potrivit lui, aceștia ar fi spart ușa bisericii și s-ar fi instalat acolo. „De 27 de ani de zile sunt stăpânul bisericii, am lucruri personale foarte multe în biserică, veșminte scumpe și bani. Ei au intrat în biserică, au spart biserica și au pus stăpânire pe biserică. Ei vor bătăi, vor vărsări de sânge, da noi nu facem ceea ce vor ei. Noi vrem pe cale pașnică să obținem parohia înapoi din cadrul Mitropoliei Basarabiei unde am slujit timp de 27 ani de zile”, spune Florin Mihai, parohul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Derenu.

Poliția locală infirmă însă spusele preotului. „Nu s-au sustras. Nu a fost vandalizată, nu a fost. Lăcata este întreagă, se încuie ușa. Tot normal. Nu s-a sigilat nimic. A rămas așa cum a fost. Va hotărî satul cine va pătrunde și cine o să facă mai departe… Acolo se va face o adunare a satului și să se determine în care episcopie rămân. E încuiată ușa mai mult nu pot să vă spun nimic”, Gheorghe Stratan, șeful Poliției Călărași.

Între timp, slujbele continuă să se oficieze, doar că de către un preot trimis în sat de Mitropolia Moldovei.„Biserica își continuă activitatea nimeni nu este în drept să închidă biserica. Biserica este cu toate actele în ordine la Mitropolia Moldovei credincioșii susțin ca biserica să fie la mitropolia Moldovei”, spune Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei Ungheni și Nisporeni.

Oamenii din sat s-au împărțit în două tabere. Unii îl susțin pe părintele Florin, alții vor ca biserica să rămână în subordinea Mitropoliei Moldovei.

Biserica cum a fost a Mitropoliei Moldovei să fie și acum a Mitropoliei Moldovei. A trecut ilegal. Cu iscălituri false”;

Este decret că Marin Florin este eliberat din funcție, încă din septembrie, dar el a slujit nelegitim”;

De 27 de ani acesta a investit în menținerea bisericii precum și a tuturor obiectelor, imobilelor care se află pe teritoriu. Nemijlocit și traiul lui pe acest teritoriu în preajma bisericii”.

Scandalul a pornit după ce părintele Florin a vrut să treacă biserica la care a slujit timp de 27 de ani în subordinea mitropoliei Basarabiei pe motiv ca cea a Moldovei ar percepe taxe enorme. „Este taxă în fiecare lună. Și nu e puțină. Toți preoții dau bani. Dacă nu dai bani te cheamă și te fugărește din biserică afară. Nu este oficial. Le dădeam și 2, 3, 4, 6 mii de lei pe lună”, susține Florin Mihai, parohul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Derenu.

Este vorba de 400 de lei și nicicum de mii de lei sau alte lucruri. Este un fals”, afirmă Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei Ungheni și Nisporeni.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!