Consiliul Concurenței a declarat garanțiile de stat oferite celor trei bănci implicate în furtul miliardului drept „ilegale și obligatoriu pentru recuperare”. Declarația a fost făcută de Viorica Cărare, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață de la TV8.

Cărare a explicat că rolul Consiliului Concurenței este de a autoriza ajutorul de stat și de a urmări dacă totul se face în normele legii. Ea a mai menționat că, în cazul pieței financiare, Consiliul este obligat să-și prezinte avizul doar în 48 de ore.

De aceea, când au venit la noi documentele spre avizare (despre garanțiile de stat – n.r.), noi fizic nu reușeam să le analizăm pe toate. În așa situație, legea spune că avizul poate fi acordat condiționat, noi așa am și făcut pentru că am văzut garanția Guvernului, scrisorile, toată corespondența, care după aia a fost desecretizată, … și noi atunci am dat condiționat. Când au trecut șase luni și nu s-au îndeplinit condițiile noastre, noi l-am declarat ajutor ilegal și obligatoriu pentru recuperare”, a declarat Cărare.

TV8 amintește că, în noiembrie 2014 și martie 2015, Guvernul Leancă și Guvernul Gaburici au acordat 14,2 miliarde de lei, în calitate de garanție de stat, Băncii de Economii (BEM), Băncii Sociale (BS) și Unibank. Ulterior, această sumă a fost transformată în datorie de stat, iar recuperarea banilor a fost pusă pe umerii contribuabililor.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!