/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Proiect imobiliar de 1,6 miliarde de lei în Chișinău. Prevede construcția unui complex locativ din 37 de blocuri

10 martie 2018, ora 14:43

Din 3.010 de apartamente, circa 380 vor reveni angajaţilor. Acestea au o suprafaţă totală de 7,2477 hectare și se află în administrarea Departamentului Trupelor de Carabinieri.

Drept argument este folosită necesitatea „asigurării unui nivel de trai decent pentru funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ce va contribui la stoparea fluctuaţiei de cadre și ridicarea nivelului de profesionalizare al acestora”.

„În acest sens, în calitate de partener public, Ministerul Afacerilor Interne a inclus în proiectul actului normativ, respectarea unor standarde înalte de calitate la executarea lucrărilor de construcţie de către partenerul privat ce va fi selectat pentru demararea construirii locuințelor de serviciu”.

Instituţia argumentează necesitatea realizării unui astfel de proiect prin faptul că în rezultatul cercetărilor și studiului de fezabilitate efectuat, „s-a stabilit că pe terenul amplasat în mun. Chișinău, str. N. Testemițeanu, 31 (format din câteva terenuri ce urmează a fi comasate) este posibil de proiectat și construit un complex locativ format din 37 blocuri locative cu 10 etaje, precum și realizarea lucrărilor pentru amenajarea teritoriului”.

„Însă, la momentul actual Ministerul Afacerilor Interne nu dispune de mijloacele financiare necesare realizării construcțiilor date, fapt pentru care acest proiect se impune a fi realizat în colaborare cu un partener privat, selectat conform legislației în vigoare”, se arată în nota de argumentare.

Totodată Ministerul optează pentru construcția și transmiterea spațiilor locative de serviciu „la cheie”. În plus, pentru asigurarea garantării implementării proiectului de parteneriat public – privat propus, studiul de fezabilitatea estimează că suprafaţa totală a blocurilor ce ar urma să rezulte de 155.970 metri pătraţi, cu un volum de 3.010 apartamente.

Se estimează că Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de partener public i se va transmite la cheie o suprafață totală de 19.738 metri pătraţi, adică doar 12,6% din total, sau aproximativ 380 de apartamente.

Proiect evaluat la 1,6 miliarde de lei

Proiectul imobiliar ar urma să fie realizat în decurs de 36 luni de la demarare, dintre care primele 6 luni implică lucrări de proiectare, de la 7-18 luni sunt lucrări de construcție capitală, 19-30 lucrări de construcție, ulterior de la 31-33 luni amenajarea teritoriului și de la 34-36 luni implică darea în exploatare. Costul total al proiectului investițional estimat de către studiul de fezabilitate este de 1,6 miliarde de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram