Un complex locativ format din 37 blocuri locative cu 10 etaje și 3.010 apartamente ar putea fi construit în următorii trei ani pe un teren de 7,25 hectare din cartierul Malina Mică. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Afacerilor Interne vrea să realizeze aici un parteneriat public-privat pentru construcţia unui complex locativ şi a obiectelor de menire socială, cu locuinţe de serviciu pentru funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului, pe câteva terenuri de pe strada Nicolae Testemițeanu, 31, scrie Mold-street.

Din 3.010 de apartamente, circa 380 vor reveni angajaţilor. Acestea au o suprafaţă totală de 7,2477 hectare și se află în administrarea Departamentului Trupelor de Carabinieri.

Drept argument este folosită necesitatea „asigurării unui nivel de trai decent pentru funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ce va contribui la stoparea fluctuaţiei de cadre și ridicarea nivelului de profesionalizare al acestora”.

„În acest sens, în calitate de partener public, Ministerul Afacerilor Interne a inclus în proiectul actului normativ, respectarea unor standarde înalte de calitate la executarea lucrărilor de construcţie de către partenerul privat ce va fi selectat pentru demararea construirii locuințelor de serviciu”.

Instituţia argumentează necesitatea realizării unui astfel de proiect prin faptul că în rezultatul cercetărilor și studiului de fezabilitate efectuat, „s-a stabilit că pe terenul amplasat în mun. Chișinău, str. N. Testemițeanu, 31 (format din câteva terenuri ce urmează a fi comasate) este posibil de proiectat și construit un complex locativ format din 37 blocuri locative cu 10 etaje, precum și realizarea lucrărilor pentru amenajarea teritoriului”.

„Însă, la momentul actual Ministerul Afacerilor Interne nu dispune de mijloacele financiare necesare realizării construcțiilor date, fapt pentru care acest proiect se impune a fi realizat în colaborare cu un partener privat, selectat conform legislației în vigoare”, se arată în nota de argumentare.

Totodată Ministerul optează pentru construcția și transmiterea spațiilor locative de serviciu „la cheie”. În plus, pentru asigurarea garantării implementării proiectului de parteneriat public – privat propus, studiul de fezabilitatea estimează că suprafaţa totală a blocurilor ce ar urma să rezulte de 155.970 metri pătraţi, cu un volum de 3.010 apartamente.

Se estimează că Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de partener public i se va transmite la cheie o suprafață totală de 19.738 metri pătraţi, adică doar 12,6% din total, sau aproximativ 380 de apartamente.

Proiect evaluat la 1,6 miliarde de lei

Proiectul imobiliar ar urma să fie realizat în decurs de 36 luni de la demarare, dintre care primele 6 luni implică lucrări de proiectare, de la 7-18 luni sunt lucrări de construcție capitală, 19-30 lucrări de construcție, ulterior de la 31-33 luni amenajarea teritoriului și de la 34-36 luni implică darea în exploatare. Costul total al proiectului investițional estimat de către studiul de fezabilitate este de 1,6 miliarde de lei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!