/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

CEC a respins înregistrarea grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului de anulare a votului mixt

missing
12 martie 2018, ora 17:42

„Este o blasfemie încălcarea normelor Comisie de la Veneția în contextul în care noi astăzi apărăm opinia Comisiei de nu modifica sistemul electoral. Rușine că invocați Comisia și Codul Bunelor Practici ca argument pentru refuzarea înregistrării grupului de inițiativă”, a menționat Ștefan Gligor, președinte al biroului.

La verificarea corespunderii datelor de identitate înscrise în lista membrilor grupului de inițiativă cu cele din declarațiile și actele de identitate prezentate în copie, CEC a stabilit că în 126 de cazuri sunt înregistrate abateri, precum: date incomplete sau eronate, semnături din listă, din buletin de identitate și din declarație care u corespund, acte de identitate prezentate cu termenul de valabilitate expirat, dar și declarații de consimțământ semnate la a altă dată decât cea la care a avut loc adunarea grupului.

Ștefan Gligor a menționat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că înainte de formarea grupului de inițiativă a solicitat CEC-ului informații suplimentare despre pașii pe care trebuie să-i întreprindă pentru a fi totul în conformitate cu legea. El susține că există o nedumerire de ce CEC a solicitat să fie interpretate articolele cu privire la dreptul cetățenilor cu privire la referendumuri, odată ce a explicat membrilor grupului de inițiativă cum să procedeze, astfel încât să respecte procedura.

Membrul CEC, Vladimir Șarban, s-a arătat indignat de faptul că proiectul a fost elaborat pe o singură pagină și a fost trunchiat. În același timp, Șarban a mai menționat că odată cu publicarea pe pagina CEC a agendei ședinței, nu a fost plasat și proiectul, motiv pentru care acesta nu a avut suficient timp pentru ca să îl analizeze. De aceiași părere este și membrul Sergiu Gurduza, care a declarat că va depune o opinie separată și nu este de acord cu majoritatea membrilor CEC: „Sunt convins că grupul de inițiativă urma să fie înregistrat pentru că CEC trebuie să se pronunțe despre respectarea procesului, nu și despre obiectul supus referendumului”.

„În proiectul său de hotărâre , în loc să aplice legea, CEC face interpretări ale Constituției şi constată existența sau inexistența drepturilor cetățeneşti. Este oare aceasta atribuția CEC? Sau e un abuz de putere?”, menționează membrii grupului de inițiativă.

Reamintim că grupul de inițiativă pentru inițierea referendumului legislativ privind adoptarea Legii cu privire la sistemul electoral al Republicii Moldova a fost constituit pe 11 februarie 2018 curent, în cadrul unei adunări în care au participat 822 de persoane dintre care 791 și-au manifestat dorința de a fi membri ai grupului de inițiativă.

Foto: Facebook/Valeriu Pașa

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram