Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. În argumentarea acestei decizii, CEC a menționat că societatea civilă poate iniția doar un referendum consultativ. În același timp, Alina Russu a mai declarat că potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția, sistemul electoral nu trebuie schimbat cu cel puțin un an înaintea scrutinului. În urma enunțării deciziei, reprezentanții grupului au scandat „Rușine!” și „Demisia!”.

„Este o blasfemie încălcarea normelor Comisie de la Veneția în contextul în care noi astăzi apărăm opinia Comisiei de nu modifica sistemul electoral. Rușine că invocați Comisia și Codul Bunelor Practici ca argument pentru refuzarea înregistrării grupului de inițiativă”, a menționat Ștefan Gligor, președinte al biroului.

La verificarea corespunderii datelor de identitate înscrise în lista membrilor grupului de inițiativă cu cele din declarațiile și actele de identitate prezentate în copie, CEC a stabilit că în 126 de cazuri sunt înregistrate abateri, precum: date incomplete sau eronate, semnături din listă, din buletin de identitate și din declarație care u corespund, acte de identitate prezentate cu termenul de valabilitate expirat, dar și declarații de consimțământ semnate la a altă dată decât cea la care a avut loc adunarea grupului.

Ștefan Gligor a menționat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că înainte de formarea grupului de inițiativă a solicitat CEC-ului informații suplimentare despre pașii pe care trebuie să-i întreprindă pentru a fi totul în conformitate cu legea. El susține că există o nedumerire de ce CEC a solicitat să fie interpretate articolele cu privire la dreptul cetățenilor cu privire la referendumuri, odată ce a explicat membrilor grupului de inițiativă cum să procedeze, astfel încât să respecte procedura.

Membrul CEC, Vladimir Șarban, s-a arătat indignat de faptul că proiectul a fost elaborat pe o singură pagină și a fost trunchiat. În același timp, Șarban a mai menționat că odată cu publicarea pe pagina CEC a agendei ședinței, nu a fost plasat și proiectul, motiv pentru care acesta nu a avut suficient timp pentru ca să îl analizeze. De aceiași părere este și membrul Sergiu Gurduza, care a declarat că va depune o opinie separată și nu este de acord cu majoritatea membrilor CEC: „Sunt convins că grupul de inițiativă urma să fie înregistrat pentru că CEC trebuie să se pronunțe despre respectarea procesului, nu și despre obiectul supus referendumului”.

„În proiectul său de hotărâre , în loc să aplice legea, CEC face interpretări ale Constituției şi constată existența sau inexistența drepturilor cetățeneşti. Este oare aceasta atribuția CEC? Sau e un abuz de putere?”, menționează membrii grupului de inițiativă.

Reamintim că grupul de inițiativă pentru inițierea referendumului legislativ privind adoptarea Legii cu privire la sistemul electoral al Republicii Moldova a fost constituit pe 11 februarie 2018 curent, în cadrul unei adunări în care au participat 822 de persoane dintre care 791 și-au manifestat dorința de a fi membri ai grupului de inițiativă.

Foto: Facebook/Valeriu Pașa

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!