Proiectul privind decriminalizarea mediului de afaceri, criticat de mai mulți experți și de societatea civilă, a ajuns la ministerul Economiei. Într-un comunicat al instituției se spune că, documentul a fost discutat cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare, ai comunității de business și ai societății civile.

A avut loc o ședință de lucru la care s-a discutat elaborarea și definitivarea proiectului. Astfel, ministerul anunță că în proiectul de lege s-au păstrat amendamentele ce țin de reducerea pedepsei și majorarea penalităților, introducerea pedepsei penale pentru autorități la tergiversarea emiterii actelor permisive și la efectuarea abuzivă a controalelor, limitarea organelor urmăririi penale în procesul de efectuare a perchezițiilor și ridicare a bunurilor, limitarea ridicării bunurilor care ar stopa activitatea de business etc.

Prevederile „neclare” vor fi excluse

Totodată, în urma discuțiilor ministerul Economiei spune că s-a propus excluderea din proiect „a prevederilor care generau neclarități”. Astfel, s-a renunțat la excluderea atribuțiilor de urmărire penală de la Serviciul Vamal; la excluderea/schimbarea competențelor organelor de drept: Centrul Național Anticorupție, Procuratura, Poliția, Poliția de frontieră; la modificarea procedurii de citare; la includerea unui nou articol – contravenția flagrantă; la mecanismul de neîncepere a urmăririi penale în baza executării prescripției organelor de control; la procedurile simplificate de constatare și examinare a contravențiilor etc.

Când persoana va fi eliberată de răspundere penală

De asemenea, s-a propus ca persoana să fie liberată de pedeapsa penală doar dacă a săvârșit pentru prima oară una dintre infracțiunile economice prevăzute expres (art. 241 – practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, art. 2411 – practicarea ilegală a activităţii financiare, art. 242 – pseudoactivitatea de întreprinzător, art. 244 – evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, art. – 2441 – evaziunea fiscală a persoanelor fizice, art. 250 – transportarea, păstrarea sau comercializarea mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz); a înlăturat încălcările și a reparat prejudiciul; a achitat la bugetul de stat o sumă egală cu valoarea prejudiciului material cauzat, dar nu mai mică decât dublul limitei maxime a amenzii prevăzute de sancțiunea articolului corespunzător din Partea specială.

Totodată, ministerul anunță că suplimentar în proiectul de lege este prevăzut că „liberarea nu se va aplica, dacă fapta a fost săvârșită cu aplicarea constrângerii psihice sau fizice, s-a soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei sau a fost săvârșită de un grup criminal organizat sau organizație criminală”.

Potrivit comunicatului, participanții la ședință urmează să examineze modificările propuse de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, astfel încât la următoarea ședință proiectul să fie definitivat.

Amintim că, în octombrie 2017, fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat, de la tribuna PDM, că își propune să reducă presiunea asupra mediului de afaceri. Inițiativa a fost criticată de societatea civilă, care a semnalat că, astfel, ministerul intenționează să-i scape de pușcărie pe cei implicați în frauda bancară. Deși anterior a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului, ulterior, după o discuție cu ambasadorul UE la Chișinău, premierul Pavel Filip a cerut amânarea aprobării documentului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!