/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Dosarul lui Lucinschi, pe ultima sută de metri. Procurorul cere 6,5 ani de pușcărie pentru fostul deputat

15 martie 2018, ora 19:14

Lucinschi este învinuit de faptul că trebuia să știe că banii pe care companiile lui Ilan Șor i i-a transferat în baza unor contracte, proveneau din activități ilegale. Deși avocații spun că însăși Ilan Șor, în timpul audierilor, a declarat că banii au proveniență legală, procurorul consideră că a reușit să demonstreze vinovăția lui Chiril Lucinschi. Asta în timp ce avocații spun că toate afirmațiile acuzării sunt declarații, iar fostul deputat consideră că dacă instanța va ține cont de toate argumentele, el ar trebui să fie achitat.

„Pentru prima dată în Moldova eu cred că s-a pornit un dosar penal fără ca să fie la bază vreo infracțiune principală. La ce trebuie să mă aștept? Eu trebuie să mă aștept la achitare fiindcă, dosarul acesta pur și simplu, reieșind din ceea ce s-a prezentat astăzi, este fabricat”, susține Chiril Lucinschi.

„Însăși învinuirea adusă lui Chiril Lucinschi este una ilegală. În actul de punere sub învinuire domnul procuror nu a indicat din care infracțiuni ar fi provenit acești bani pe care pretinde că Chiril Lucinschi i-ar fi spălat”, spune Corina Stratan, avocat.

„Este poziția părții apărării, mie îmi pare ridicolă poziția părții apărării. De fapt, partea apărării încearcă să nege faptul că în perioada 2012–2014 a avut loc devalizarea acestor trei bănci”, menționează procurorul Eugen Rurac.

Avocații au obținut și un răspuns de la Procuratura Generală din Letonia, care a confirmat că procurorii moldoveni nu au cerut informații despre rulajele bancare ale celor trei companii din grupul Șor, care își au conturile în Letonia. Judecătoarea a refuzat să anexeze probele la dosar și a spus că se va expune mai târziu.

„Ceea ce ține de rulajele bancare însăși Procuratura Generală din Letonia ne-au confirmat faptul că rulajele bancare pot fi ridicate doar cu autorizarea judecătorului de instrucție, ceea ce nu s-a întâmplat la noi”, spune avocatul.

„Din Letonia sunt companiile din grupul Șor care figurează în toată schema de spălare de bani, iar aceste rulaje au fost obținute în alte cauze penale”, a declarat procurorul.

Prin urmare, avocații au cerut achitarea lui Chiril Lucinschi, revocarea măsurii preventive și anularea sechestrului pus pe bunurile acestuia. Sentința în dosar ar putea fi pronunțată la următoarea ședință. Fostul deputat a fost reținut în primăvara anului trecut, fiind bănuit de spălare de bani și fals în declarația de avere. El neagă acuzațiile și spune că dosarul a fost fabricat și a fost pus pe rol după ce partidul din care făcea parte a trecut în opoziție. Și astăzi, la ședința de judecată au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, care monitorizează acest dosar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram