/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Fără reforme, nu vor veni banii din UE. Declarație dură din partea unui europarlamentar

missing
19 martie 2018, ora 19:31

În declarația sa europarlamentarul a spus că: „De acum încolo asistența macrofinanciară nu va mai fi acordată necondiționat, ci doar după îndeplinirea condițiilor deja comunicate de acum un an. Condițiile noastre sunt implementarea condițiilor politice comunicate atunci: aplicarea recomandărilor Comisiei Veneția cu privire la legea electorală, schimbări în mass media, ca și lupta împotriva corupției. În acest moment, cea mai arzătoare chestiune este legea electorală. Consiliul regretă, se spune în documentul la care facem referire, că Republica Moldova nu a luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneția

Eurodeputatul a menționat că toate soluțiile sunt la Chișinău și nu la Bruxelles, iar autoritățile știu foarte bine ce au de făcut și au o mulțime de mijloace ca să îmbunătățească situația. „Nu ne bucură să vedem că nu putem transfera banii din cauza situației actuale. Cetățenii pot avea un impact asupra politicienilor prin intermediul alegerilor. Politicienii ar trebui să informeze cetățenii de ce UE are această poziție. Noi nu criticăm guvernul pentru felul în care se comportă cetățenii. Nu! Tocmai pentru că respectăm cetățenii nu suntem de acord cu abordarea coaliției de guvernare din Moldova,” a adăugat Petras Auštrevičius.

Contrar afirmațiilor deputatului european, fără multe explicații, Pavel Filip s-a arătat sigur că Moldova, totuși, va primi o parte din bani în următoarele două luni. „Eu am spus nu o singură dată, am toată certitudinea că noi vom primi prima tranșă curând, cred că până în luna aprilie, după ultimele discuții pe care le-am avut. Respectarea sau nerespectarea recomandările Comisiei de La Veneția, sau petrecerea alegerilor Parlamentare corect, poate fi determinată sau poate fi apreciată doar după petrecerea alegerilor Parlamentare. Ori, alegerile le avem la sfârșitul acestui an de aceea, puțin probabil că vom avea și a 3-a tranșă din asistența macrofinanciară în acest an,” a spus Pavel Filip, premierul Republicii Moldova.

Anterior, ambasadorul UE la Chișinău a declarat că Moldova va primi prima tranșă din cele 100 de milioane de euro în calitate de asistență macrofinanciară, doar după ce experții europeni vor evalua cum autoritățile au implementat primele 10 condiții impuse de Uniunea Europeană. Acestea se referă, printre altele, la combaterea corupției, reforme în sectorul energetic, guvernanța în sectorul financiar și mediul de afaceri. Împrumutul, potrivit Guvernului, urmează să contribuie la creșterea economică durabilă, menținerea stabilității fiscale și macroeconomice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram