Anual, în Moldova, cel puțin 2 miliarde de lei, sunt achitați sub formă de salarii în plic – un fenomen ce contribuie la dezvoltarea economiei subterane. Deși unii angajatori își plătesc astfel angajații de peste două decenii, abia astăzi Fisc-ul a anunțat o „mare campanie” de descurajare a acestui fenomen dăunător pentru economie. Noroc de suportul venit în acest sens din partea Guvernului Marii Britanii. Se pare că, de data aceasta, autoritățile mizează nu pe măsuri coercitive, ci pe conștientizare. În cadrul campaniei vor fi prezentate spoturi și vor fi repartizate pliante.

Experții cred că fenomenul „muncii la negru” și „achitării salariilor în plic” nu va dispărea niciodată. Potrivit lor, această practică este folosită cel mai des de companiile care au acces la bani în numerar.

„Se achită în mod netransparent, cu evitarea sistemului de impozitare și a sistemului de asigurări medicale și sociale. Fie ca o contribuție la salariul de bază, de regulă, fiind unul destul de mic”, susține expertul economic Adrian Lupușor.

„Ca eu să dau salariu în plic, trebuie să am venituri nedeclarate. Cum pot să am aceste venituri? Vând fără factură”, susține expertul Veaceslav Ioniță.

El susține că, prin achitarea salariilor în plic, este prejudiciat bugetul de stat și, în plus, angajații care acceptă o astfel de relație cu angajatorul, se lipsesc singuri de drepturi.

„Angajații sunt mai expuși abuzurilor din partea angajatorilor, deoarece nu beneficiază pe deplin de protecție. Sunt privați de un spectru larg de prestații de asigurări sociale,” menționează Adrian Lupușor.

„Cel puțin bugetul de stat pierde anual cel puțin 2 miliarde direct de la plata salariului în plic”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Experții susțin că este dificil să calculezi volumul real al salariilor achitate în plic. „Dacă salariul mediu pe economie ar fi de două ori mai mare ceea ce ar însemna că o bună parte din salariile în plic ar deveni formale, acesta ar permite acoperirea completă a deficitului asigurării sociale de stat și ar permite aducerea nivelului de pensie la minimul de existență”, adaugă Adrian Lupușor.

„Un salariu de luna trecută, unul de luna aceasta și un salariu de luna viitoare. Le punem într-un plic. Cu ce ne alegem? Cu nimic. Exact ca și pensia bunicii”.

Cei de la „Fisc” vor să combată fenomenul păgubos nu prin sancțiuni, ci prin măsuri de conștientizare.

„FISC-ul va demara o serie de controale loc la agenții economici selectați pe întreg teritoriul Moldovei și în paralel cu controalele fiscale se va aplica și acțiunea de informare și conformare a populației”, menționează Nicoleta Nemerenco, șefa direcției generală a managementului riscului.

În cadrul campaniei se va discuta inclusiv cu angajații. Aceștia vor fi informați cu privire la riscurile la care sunt expuși atunci când acceptă să-și primească salariile în plic. Campania va dura trei luni și are drept scop diminuarea proporțiilor economiei subterane.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!