Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat duminică faptul că Rusia nu deţine arme chimice şi nu este implicată în atacul cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

Am aflat din presă despre tragedia menţionată. Primul lucru care mi-a venit în minte este că dacă ar fi fost vorba despre un agent neurotoxic de provenienţă militară, atunci acei oameni ar fi murit pe loc. Este evident acest lucru. În al doilea rând, Rusia nu deţine astfel de agenţi neurotoxici. Am distrus toate armele chimice sub supravegherea organizaţiilor internaţionale şi am făcut primii acest lucru, spre deosebire de unii dintre partenerii noştri, care au promis să facă la fel, dar nu s-au ţinut de cuvânt. Este o mizerie, un nonsens ideea că anumite persoane din Rusia şi-ar permite să facă aşa ceva înainte de alegeri şi de Cupa Mondială”, a spus Putin.

În ciuda tensiunilor accentuate între Moscova şi Londra, preşedintele rus a anunţat că este pregătit să coopereze cu Marea Britanie în ancheta privind tentativa de asasinat asupra lui Serghei Skripal şi a Iuliei Skripal.

Suntem gata să cooperăm, am spus-o încă de la început, suntem pregătiţi să luăm parte la investigaţiile necesare, dar pentru aceasta este nevoie de o dorinţă din cealaltă parte şi nu vedem încă acest lucru. Dar nu vom scoate subiectul de pe ordinea de zi, sunt posibile eforturi comune”, a mai spus Vladimir Putin.

De asemenea, duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu a efectuat nicio cercetare şi nu a dezvoltat nicio substanţă neurotoxică denumită Novichok.

Nici pe teritoriul Uniunii Sovietice, nici în era sovietică, nici în Federaţia Rusă nu au fost vreodată efectuate cercetări denumite direct sau codificate ca Novichok. Premierul britanic nu deţine o formulă [a substanţei]. [Theresa May] foloseşte un nume de cod care evocă instantaneu amintiri în legătură cu Rusia, evocă asocieri cu element ruseşti, face totul pentru a aduce ţara noastră în centrul atenţiei. Această denumire a început să circule în presă imediat după aceea”, a precizat Zaharova.

Diplomaţia rusă a mai transmis că autorităţile britanice nu au oferit nicio informaţie privind starea lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia sau despre circumstanţele producerii atacului cu o substanţă neurotoxică.

Amintim că, atât Londra, cât și Moscova au anunțat despre expulzarea din țară a câte 23 de diplomați în legătură cu cazul Skripal.

Fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi în stare de inconştienţă pe o bancă în faţa unui centru comercial din Salisbury. În prezent, cei doi se află în stare critică. Un poliţist care le-a venit în ajutor este spitalizat de asemenea în stare gravă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!