Comisia de la Veneția insistă – modificarea sistemului electoral contravine recomandărilor anunțate anterior. Într-un nou aviz, făcut public, experții își reiterează îngrijorările. Asta chiar dacă, anterior, democrații dădeau asigurări că 95% din recomandări au fost îndeplinite ca la carte.

În aviz, Comisia de la Veneția scrie că regretă faptul că autoritățile moldovene au ales să ignore recomandarea fundamentală de a nu trece la sistemul electoral mixt. Asta deși democrații spuneau anterior că aproape toate recomandările Comisiei de la Veneția au fost respectate. Astăzi, cei din PDM au precizat că s-au referit atunci doar la sugestiile tehnice, nu și la cea de bază – de păstrare a sistemului electoral proporțional.

„Într-adevăr, peste 90% din toate recomandările tehnico-juridice au fost implementate și respectate. Ceea ce ține de dreptul suveran al statului de a modifica sau nu sistemul electoral ține de o abordare strict politică”, a menționat Sergiu Sîrbu, secretar al fracțiunii PDM.

În aviz, experții reiterează că, la nivel de circumscripții, candidații ar putea fi influențați de oamenii de afaceri. Comisia subliniază și faptul că harta circumscripțiilor deviază de la recomandările expuse anterior.

„Vom demonstra că aceste îngrijorări sunt nejustificate și că, la modul practic, nu vor avea loc astfel de probleme”, a spus Sergiu Sîrbu.

În vara anului 2017, în pofida protestelor din fața Parlamentului, democrații, socialiștii și popular-europenii au votat trecerea la sistemul de vot mixt. Comuniștii, liberal-democrații și liberalii au părăsit atunci sala în semn de protest. La câteva ore după adoptare, Igor Dodon a promulgat rapid legea.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!