/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Cine sunt șefii de la UNIBANK care au acordat credite neperformante de peste jumătate de miliard

missing
21 martie 2018, ora 14:22

Învinuiților li se incriminează faptul că, în perioada 2013-2014, deținând funcția de membri ai Comitetului de creditare al băncii, încălcând regulamentele interne și actele normative ale Băncii Naționale ale Moldovei, au admis și au eliberat unui agent economic rezident 4 credite, în valoare totală de 16 milioane de dolari SUA și 15 milioane de euro. De menționat că, creditele nu au fost rambursate până în prezent.

Concret, agentul economic beneficiar al creditelor, a fost fondat de către un cetățean al Federației Ruse, care nu a traversat niciodată frontiera Republicii Moldova. Acesta, acționând în participație cu cetățeni ai Republicii Moldova, care au organizat și perfectat o procură din numele acestuia, pe numele unui cetățean al RM (șofer de camion), care a și înregistrat compania respectivă cu o zi înainte de obținerea primului credit în valoare de 8 milioane de dolari SUA.

În cauză, au fost aplicate sechestre pe bunurile învinuiților: automobile și un spațiu locativ deținute cu drept de proprietate de către aceștia.

Dacă vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunii pentru „încălcarea regulilor de creditare, politicilor de acordare a împrumuturilor”, ex-factorii de decizie ai UNIBANK riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate de la 3 la 7 ani, inclusiv achitarea prejudiciului cauzat și a cheltuielilor judiciare.

În privința cetățeanului Federației Ruse, în numele căruia a fost contractat creditul și altor persoane ce au contribuit la dobândirea acestuia, a fost disjunsă cauza penală într-o procedură separată, iar persoanele vizate urmează să fie anunțate în căutare.

De notat că Unibank, este una dintre cele trei instituții financiare ce făcea parte din așa-zisul Holding Shor și a fost implicată în dispariția miliardului.

Un audit efectuat de l BNM la Unibank a arătat la instituție lipseau procesele verbale ale ședințelor din anul 2014 a Consiliului băncii, la care s-au adoptat decizii ce au influențat situația financiară a băncii.

Până în 2015, acționari ai Unibank erau 21 firme și persoane fizice, fiecare având mai puțin de 5%. În structura de acționariat figurau companii din Marea Britanie, o cetățeancă a Rusiei și 12 cetățeni ai Republicii Moldova.

Printre acționarii de la Unibank se remarca ex-președintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, cu 4,8%, fostă consilieră comunistă Reghina Apostolova cu 4,75%, fostul șef al Vămii Viorel Melnic cu 4,61%, președinta Federației de Tenis Marina Tauber cu 4,6%, dar și conducătorii reprezentanței din Moldova ai agenției RIA Novosti – Vladimir Novosadiuc cu Margarita Ţvic cu câte 4,6%. De altfel, Novosadiuc este unul din membrii Consiliului de Administrație al Băncii Sociale.

Pachete de 4,6% din capitalul Unibank mai dețin și Aurel Marinescu, Tudor Negru, Roman Grinco, Veaceslav Lupov, Nani Abașidze și Olga Bondarciuc

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram