Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui UNIBANK, Dumitru Țugulschi, și a ex-vicepreședintelui băncii Ghenadie Cernei. Pe lângă cei doi bancheri, pa banca acuzaților vor apărea și ex-șeful Direcției finanțe și ex-șeful Direcției juridice.

Învinuiților li se incriminează faptul că, în perioada 2013-2014, deținând funcția de membri ai Comitetului de creditare al băncii, încălcând regulamentele interne și actele normative ale Băncii Naționale ale Moldovei, au admis și au eliberat unui agent economic rezident 4 credite, în valoare totală de 16 milioane de dolari SUA și 15 milioane de euro. De menționat că, creditele nu au fost rambursate până în prezent.

Concret, agentul economic beneficiar al creditelor, a fost fondat de către un cetățean al Federației Ruse, care nu a traversat niciodată frontiera Republicii Moldova. Acesta, acționând în participație cu cetățeni ai Republicii Moldova, care au organizat și perfectat o procură din numele acestuia, pe numele unui cetățean al RM (șofer de camion), care a și înregistrat compania respectivă cu o zi înainte de obținerea primului credit în valoare de 8 milioane de dolari SUA.

În cauză, au fost aplicate sechestre pe bunurile învinuiților: automobile și un spațiu locativ deținute cu drept de proprietate de către aceștia.

Dacă vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunii pentru „încălcarea regulilor de creditare, politicilor de acordare a împrumuturilor”, ex-factorii de decizie ai UNIBANK riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate de la 3 la 7 ani, inclusiv achitarea prejudiciului cauzat și a cheltuielilor judiciare.

În privința cetățeanului Federației Ruse, în numele căruia a fost contractat creditul și altor persoane ce au contribuit la dobândirea acestuia, a fost disjunsă cauza penală într-o procedură separată, iar persoanele vizate urmează să fie anunțate în căutare.

De notat că Unibank, este una dintre cele trei instituții financiare ce făcea parte din așa-zisul Holding Shor și a fost implicată în dispariția miliardului.

Un audit efectuat de l BNM la Unibank a arătat la instituție lipseau procesele verbale ale ședințelor din anul 2014 a Consiliului băncii, la care s-au adoptat decizii ce au influențat situația financiară a băncii.

Până în 2015, acționari ai Unibank erau 21 firme și persoane fizice, fiecare având mai puțin de 5%. În structura de acționariat figurau companii din Marea Britanie, o cetățeancă a Rusiei și 12 cetățeni ai Republicii Moldova.

Printre acționarii de la Unibank se remarca ex-președintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, cu 4,8%, fostă consilieră comunistă Reghina Apostolova cu 4,75%, fostul șef al Vămii Viorel Melnic cu 4,61%, președinta Federației de Tenis Marina Tauber cu 4,6%, dar și conducătorii reprezentanței din Moldova ai agenției RIA Novosti – Vladimir Novosadiuc cu Margarita Ţvic cu câte 4,6%. De altfel, Novosadiuc este unul din membrii Consiliului de Administrație al Băncii Sociale.

Pachete de 4,6% din capitalul Unibank mai dețin și Aurel Marinescu, Tudor Negru, Roman Grinco, Veaceslav Lupov, Nani Abașidze și Olga Bondarciuc

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!