/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/INFOGRAFIC/ Ce presupune programul „Prima Casă” și când va deveni funcțional

missing
21 martie 2018, ora 14:34

Băncile, care în prezent sunt incluse în program sunt Moldinconbank, Victoriabank și Agroindbank, cele care se află sub supravegherea specială a Băncii Naționale din 2015. Doar ele au semnat contracte de colaborare cu Ministerul Finanțelor și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), cea care va semna garanțiile de stat.

Programul „Prima Casă” și-a propus să extindă accesul la creditul ipotecar pentru persoanele tinere. „Întrucât acest program este realizat prin intermediul garanției de stat, produsul devine mai accesibil în comparație cu alte credite imobiliare. Rata anuală cu care se va opera la moment, constituie aproximativ 9,03%”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul conferinței de lansare.

La program sunt eligibile persoanele care au un loc de muncă oficial. De asemenea, persoanele interesate de Program nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară. Ministerul anunță că, veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul “Prima Casă” vor fi considerate eligibile.

Vor fi acceptate pentru finanțare doar locuințele finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al ÎP „Agenția Servicii Publice” până la momentul depunerii cererii de creditare. Costul maxim al unui apartament sau casă este de un milion de lei. Creditul este acordat pe un termen de maxim 25 de ani.

Creditul este acordat de bănci numai în valută națională (lei moldovenești, MDL). Avansul inițial al beneficiarului este de cel puțin 10% din valoarea totală a locuinței, iar statul va oferi garanții în valoare de 50% din soldul creditului. Creditul trebuie să fie rambursat în întregime până în momentul expirării contractului de credit cu posibilitatea achitării anticipate. În acest caz, banca nu va percepe taxe, comisioane sau dobânzi suplimentare. Nu se percep comisioane de rambursare anticipată.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, avantajul acestui program este că la început trebuie să dispui de o sumă mai mică față de cea cerută la creditele imobiliare ale băncilor comerciale. Totodată, riscul programului este dobânda flotantă care se va recalcula la fiecare jumătate de an în funcție de dobânda la depozitele bancare. Un alt risc, potrivit expertului, este faptul că potențialii beneficiari ai programului se vor aventura și vor cumpăra apartamente de o calitate inferioară la un preț supraevaluat.

Implementarea programului va fi realizată prin intermediul ODIMM care este delegată să emită garanții în numele statului în favoarea băncilor participante la Programul “Prima Casă”. Creditele bancare destinate procurării locuințelor în cadrul Programului vor fi garantate de către stat la o cotă de 50% din soldul creditului.

„Cei care își doresc să aplice la Program își vor alege individual locuința, vor pregăti actele necesare și le vor depune la una dintre băncile participante la Program. Persoanele interesate pot achiziționa un credit ipotecar până la un milion de lei cu un avans de 10% din valoarea locuinței. Ulterior, aplicantul va semna cu vânzătorul contractul de vânzare-cumpărare și împreună cu reprezentatul băncii, contractul de ipotecă, la notar. După înregistrarea celor două contracte la Agenția Servicii Publice, vor fi prezentate băncii, iar instituția bancară va oferi creditul”, a precizat Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM.

Lista actelor necesare și condițiile detaliate ale programului pot fi găsite pe pagina web oficială a programului primacasa.gov.md. De asemenea, persoanele interesate pot obține un răspuns detaliat, apelând la numărul de telefon (022) 22 60 65 (INFOLINE).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram