Și ministrul Apărării își dorește ca, pe viitor, în armata să fie înrolați doar miliari prin contract, fiind de acord cu decizia anunțată ieri de Vlad Plahotniuc de a anula obligativitatea serviciului miliar în cel mult 2 ani. Totuși, Eugen Sturza nu a vorbit despre costurile unei asemenea reforme, în schimb este sigur că serviciul militar va fi mult mai calitativ decât este în prezent.

Eugen Sturza susține că anunțul șefului democraților nu l-a luat prin surprindere, întrucât a știut despre această inițiativă încă din momentul în care a venit în funcția de ministru al Apărării. „A fost o propunere a prim-ministrului, noi am discutat la acest subiect, am inițiat proiectul de elaborare a programului „Armata Profesionistă” și planul de acțiune al acesteia,” a spus Eugen Sturza, ministrul Apărării.

Întrebat de câți bani vor fi nevoie pentru ca această reformă să fie dusă la bun sfârșit, ministrul a evitat să ofere cifre. „Sunt necesari foarte mulți bani, dar va fi făcută pe etape, ceea ce presupune că vom avea vărsări ale bugetului pentru Ministerul Apărării. – De ce sumă aveți nevoie? –Veți afla când va fi aprobată de Guvern,” a adăugat Sturza.

Ministrul este sigur că după ce serviciul militar nu va mai fi obligatoriu, armata va deveni mult mai profesionistă. „Armata Profesionistă presupune că militarii prin contract, să fie mai bine instruiți, dotați dar și pregătiți. Toată baza tehnico-materială al Ministerului Apărării va fi folosită pentru instruirea militarilor pe bază de contract,” a spus Sturza.

Sturza, în schimb, nu a vrut să se expună pe marginea acuzațiilor liderului PDM că în prezent fac armată doar cei care nu au bani pentru a scăpa de serviciul militar.

În prezent, armata națională este formată din 50 la sută de militari în termen și alte 50 la sută de militari prin contract.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!