Dumitru Ţugulschi, fostul președintele al Unibank dezminte învinuirile aduse de Procuratura Anticorupţie miercuri, 21 martie, care anunță că a expediat în judecată cauza penală de învinuire a ex-președintelui, ex-vicepreședintelui băncii și a foștilor șefi ai departamentelor financiar și juridic. Bancherul susţine că cele patru credite care au fost acordate unui agent economic rezident, în valoare totală de 16 milioane de dolari SUA și 15 milioane de euro, ar fi fost asigurate prin contracte de depozit garantat. Comunicatul lui Ţugulschi a fost difuzat de avocatul său, Vadim Banaru.

Avocatul lui Ţugulschi, Vadim Banaru, susține că informațiile publicate în mass-media „sunt lipsite de suport probant și nu conțin fapte importante, și anume: circumstanțele în care au fost oferite aceste credite.”

Banaru accentuează că în materialele publicate, este că la momentul examinării cererilor de acordare a creditelor, solicitantul creditelor a prezentat toate documentele de rigoare, iar deciziile de a acorda creditele au fost emise în strictă conformitate cu toate actele normative cît și cu Regulamentele Băncii Naționale.

Potrivit avocatului „la acordarea creditelor s-a ținut cont de faptul că în caz de nerambursare a creditelor, SA Unibank v-a putea să stingă creanța din mijloacele financiare care acopereau suma creditelor acordate în mărime de 100%”. Un alt fapt important de menționat, este că compania-debitor, achita dobânzile la credit, iar din 2015 din cauza situației financiare dificile s-a adresat cu o cererea către conducerea SA „Unibank” ( care la acel moment se afla sub regim de administrare specială ) și a solicitat stingerea creditului contractat prin rambursarea integrală a acestuia, din mijloacelor bănești gajate. Penționăm, că mijloace bănești gajate s-au aflat pe conturile SA „ Unibank ”.

Prin urmare, prin faptul că nu au fost întreprinse acțiunile necesare, eficiente și legale din punct de vedere juridic din partea administratorului special al SA „ Unibank” și a altor persoane responsabile ale Băncii Naționale, nu s-a întors suma creditului acordat până în prezent.

Deși au fost înaintate propuneri scrise față de BNM de a stinge creanța din contul mijloacelor financiare gajate,de către BNM s-a refuzat acest lucru””, se mai arată în răspunsul oficial.

„Având în vedere cele redate mai sus, ne întrebăm retoric? : Care a fost scopul Băncii Naționale, care avea toate prerogativele de a întreprinde acțiuni de rambursare a creditelor dar nu a făcut-o, și cine a provocat cu adevărat daune prin acțiunile sale? – foști conducători ai SA „Unibank” sau curatorii actuali ai băncii”, conchide scrisoarea semnată de fostul președinte al băncii, Dumitru Țugulschi, și avocatul său.

Aminitim că Procuratura Anticorupție susţine că cei patru bancheri în frunte cu Dumitru Ţugulschi, ex-președintele Unibank, încălcând „regulamentele interne și actele normative ale Băncii Naționale ale Moldovei, au admis și au eliberat unui agent economic rezident patru credite.” Creditele care au plecat pe conturile a patru firme nu au fost rambursate până în prezent.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!