Un grup de juriști au acordat consultații gratuite într-un …troleibuz. Acțiunea inedită a fost pusă la cale de ex-ambasadorul moldovean în Estonia, Victor Guzun, țara în care această practică se bucură de mare succes. Troleibuzul era așteptat de oameni în câteva stații anunțate din timp, pe un itinerar special. Deși evenimentul se desfășoară în premieră, doritori de a-și soluționa problemele în acest mod s-au găsit – aproape 40 de oameni.

Ce documente și ce plăți ne așteaptă cumpărând imobilul?  Dvs trebuie să dețineți, în primul rând, documentele de proprietate.”

Veceslav are 58 de ani și locuiește în Chișinău. Bărbatul vrea să vândă un imobil, dar are mai multe neclarități cu privire la tranzacție.

„ Am rămas surprinși de volumul de informație pe care l-am primit și sper să ne ajute foarte mult. O să economisim mai mult timp și nu o să avem surprize neplăcute pe parcursul îndeplinirii tranzacției,” a spus Veceaslav Mîrza, beneficiar.

Într-o altă stație, troleibuzul cu juriști a fost așteptat și de doamna Elena. Femeia a aflat din presă despre această acțiune și a venit să întrebe mai multe despre actul de moștenire . Datorită acestei consultații, ea spune că va economisi timp și bani.

„În primul rând nu plătești, ceea ce pentru noi pensionarii e o problemă. Te luminezi, afli care este legea dreaptă și cum este buchia legii și mulțumesc pentru lucrul ăsta,” a menționat Elena.

„A fost totul laconic și profesionist – modul în care au lucrat juriștii. Am primit multă informație, care ne va fi de folos.”

Troleibuzul a circulat prin capitală pe un itinerar stabilit. Cei 7 specialiști, între care avocați, notari, executori judecătorești și reprezentanți ai Primăriei au oferit consultații gratuite timp de trei ore.

„Unii dintre ei au venit cu probleme de încheiere a actelor de donație sau contracte de întreținere pe viață. Probleme sunt diverse. În mare parte sunt persoane de vârsta a treia, care nu-și pot permite servicii juridice contra-cost,” a declarat Sabina Cerbu, avocată.

Acest proiect se desfășoară cu succes de ani buni în Estonia. Juriștii de acolo desfășoară astfel de consultații în fiecare lună. Proiectul este implementat pe teritoriul țării noastre la propunerea fostului ambasador moldovean în Estonia, Victor Guzun, care a vrut să preia experiența estonienilor.

„Avantajul este că oamenii vin fără să se înregistreze, oamenii știu că vor primi un ajutor juridic calificat și la specialistul care se ocupă nemijlocit de problema lui,” a menționat Victor Guzun, coordonatorul proiectului.

Totodată, în cadrul proiectului va fi lansată o platformă juridică specializată, unde cetățenii vor putea găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări juridice. Proiectul „Farmacia juridică” a fost lansat de Uniunea Juriștilor din Estonia în cooperare cu Departamentul de Cooperare al Ministerului estonian de Externe, primăria capitalei și un barou de avocați din Chișinău.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!