/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Cazul Skripal: Ambasadorul rus i-a scris poliţistului contaminat cu agentul neurotoxic

24 martie 2018, ora 13:03

În această scrisoare publicată pe contul de Twitter al ambasadei Rusiei în Regatul Unit, diplomatul Alexandr Iakovenko îi urează recuperare deplină şi cât mai rapidă poliţistului Nick Bailey, care a părăsit joi spitalul după două săptămâni de îngrijiri.

„Aş dori să-mi exprim sincera recunoştinţă pentru curajul de care aţi dat dovadă atunci când aţi reacţionat la atacul asupra celor doi cetăţeni ruşi”, scrie ambasadorul. Nick Bailey s-a intoxicat atunci când acorda ajutor lui Serghei Skripal şi fiicei acestuia.

“Fiţi sigur că Rusia nu este în niciun fel răspunzătoare pentru acest eveniment regretabil şi că este gata să coopereze cu autorităţile britanice”, adaugă Iakovenko.

Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost victimele unui atac cu agent neurotoxic pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei. Cei doi rămân internaţi într-o stare “critică, dar stabilă”.

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a acuzat Rusia că este la originea acestei “tentative de asasinat”.

Ea a obţinut la un summit european la Bruxelles susţinerea altor ţări din UE, dintre care mai multe au anunţat că vor lua în următoarele zile măsuri împotriva Rusiei, precum expulzări de diplomaţi.

Moscova a ridiculizat acuzaţiile Londrei şi a sugerat că centrul de cercetare militară Porton Down, situat la câţiva kilometri de Salisbury, ar fi putut fi la originea acestui atac.

Gary Aitkenhead, director general al laboratorului militar, a afirmat vineri că nu există “nicio posibilitate” ca un agent neurotoxic să fi putut fi scos din respectivul centru.

“Este foarte frustrant să auzi asta, pentru că toată lumea aici ştie că nu este adevărat”, a declarat el, la BBC, afirmând că unitatea aplică “cele mai înalte niveluri de control”.

“E o coincidenţă că laboratorul” nu este departe, a adăugat el, referindu-se la faptul că doar aproximativ 15 km despart Porton Down de Salisbury.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram