/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Incidente la Adunarea Centenară. Unioniștii vorbesc de amploarea acțiunii, Dodon – de eșec

missing
26 martie 2018, ora 18:30

Cei 21 de tineri, cu măști pe față, au fost observați de poliție în timp ce se îndreptau spre mulțimea adunată în centrul capitalei. După ce au fost reținuți, oamenii legii au depistat în rucsacurile acestora mai multe măști, un pumnal, un cuțit, dar și o bâtă.Majoritatea fiind minori,tinerii au fost audiați, spune poliția, în prezența părinților, iar ulterior au fost eliberați.

Am fost cu tendința de a protesta împotriva românilor. – Prin ce metodă trebuia să-i influențați? – Prin bătaie.”

Tinerii s-au organizat pe o rețea de socializare, unde au creat un grup cu peste 100 de membri. În timpul audierilor, unii nu și-au asumat intențiile.
Între timp, în Piața Marii Adunări Naționale, unioniștii marcau împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La eveniment au venit și câțiva locuitori din Sadova, satul natal al președintelui Igor Dodon, care susțin că au avut parte de incidente pe drum.

Și am fost trântit jos de 3 persoane și umilit cu picioarele, trântit, bătut. Se vede și pe gât, mă țineau pe gât și mă trimiteau acasă. Mă făceau că sunt un trădător de țară.”

Mergând pe trasă, în locul unde a fost el bătut, acolo cot, și au fost aruncate scoabe și ținte. Mașina, mergând, le-a luat în roate. Și noi am căutat alt microbuz, am sunat, ne-a încărcat și cu bunul Dumnezeu am ajuns la Unirea Basarabiei cu România.”

Contactat de TV8, Serviciul de presă al PSRM a menționat că socialiștii nu au organizat nicio contra măsură duminică, făcând trimitere la o declarație a partidului prin care îndeamnă oamenii să nu se implice în acte de violență. La Marea Adunare Centenară au participat unioniști din toată țara și nu doar… au venit și participanți de peste Prut.

Chiar dacă sunt bătrân, vreau să reușesc să văd Unirea.”

Cine se teme de Unire? Se tem demnitarii, fiindcă pe dânșii o să-i caute și prin Africa să-i pună la pușcărie.”

Noi avem aceeași tradiție, același tricolor, aceeași limbă.”

Nu vreau ca copiii mei să plece peste hotare și eu să rămân singură. Eu permanent la asta mă gândesc.”

În scenă au urcat mai mulți primari care au semnat declarațiile simbolice de Unire, scriitori și oameni simpli. Printre cei care au ținut discursuri se numără și fostul primar general Dorin Chirtoacă, dar și fostul președinte român Traian Băsescu.

Cerem Parlamentelor de la București și Chișinău, ca în cel mai scurt timp, în cinstea centenarului Unirii, să voteze din nou unirea,” a declarat Traian Băsescu, ex-președintele României.

Mulțimea a votat o rezoluție, prin care cere Parlamentului de la București să adopte o decizie la ședința solemnă din 27 martie, prin care să se implice în reîntregirea națională. La scurt timp după manifestație, șeful statului Igor Dodon și-a vărsat nemulțumirea pe Facebook, menționând că „unionismul a înregistrat un eșec umilitor”.Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat aproape 100 de mii de oameni, în timp ce poliția spune că ar fi vorba despre doar de șapte mii de participanți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram