Într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook, șeful statului s-a arătat indignat de decizia ministerul de Externe prin care trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Moldova au fost declarați persona non-grata și trebuie să părăsească țara.

„Îmi exprim profunda indignare în legătură cu decizia Guvernului de expulzare din Republica Moldova a diplomaților ruși. Condamn categoric această nouă provocare antirusească. Republica Moldova nu și-a asumat nici un fel de angajament comun în raport cu Marea Britanie și alți membri NATO în vederea întreprinderii unor astfel de acțiuni, reieșind din principiul de solidaritate de bloc”, a scris Dodon.

El a ținut să precizeze că sunt și state care nu au expulzat diplomați ruși, printre care și Rusia. El a mai spus că acțiunea dată este „absurdă”, după vizita în Moldova a vice-ministrului afacerilor externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, în cadrul căreia reprezentanții autorităților „s-au expus pentru restabilirea unor bune relații cu Moscova”.

„Declar cu toata responsabilitatea că voi face tot posibilul pentru ca relațiile moldo-ruse, mai ales înțelegerile la care s-a ajuns în cadrul întrevederii mele neformale cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, de la finele anului trecut, dar și în cadrul vizitei recente a domnului Karasin în țara noastră, să nu fie afectate de provocarea antirusească a Guvernului Republicii Moldova”, a mai scris Dodon, precizând că după alegerile parlamentare din toamnă relațiile cu Federația Rusă vor reveni în albia parteneriatului strategic la toate nivelurile. „Așa cum doresc majoritatea absoluta a cetățenilor Republicii Moldova”.

Reamintim că, SUA şi 16 ţări ale Uniunii Europene, cărora li s-au alăturat şi alte state, precum Ucraina, Canada, Norvegia sau Australia, au anunţat, începând de luni, peste o sută de expulzări ale diplomaţilor ruşi.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!