/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Trei diplomați ruși din Republica Moldova au fost declarați persona non-grata

27 martie 2018, ora 16:41

Potrivit unui comunicat de presă remis, instituția l-a convocat astăzi pe Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei Verbale, prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata și sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

Decizia autorităților Republicii Moldova vine drept solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional”, se menționează în comunicatul de presă transmis presei.

Șeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov susține că decizia luată de peste 20 de ţări privind expulzarea unor diplomaţi ruşi după otrăvirea unui fost agent dublu rus rus în Marea Britanie este „rezultatul unor presiuni colosale” din partea Washingtonului.

Rusia vă răspunde prin măsuri similare statelor Uniunii Europene care i-au expulzat diplomaţi, a declarat pentru agenţia RIA o sursă din MAE rus.

Reamintim că, SUA şi 16 ţări ale Uniunii Europene, cărora li s-au alăturat şi alte state, precum Ucraina, Canada, Norvegia sau Australia, au anunţat, începând de luni, peste o sută de expulzări ale diplomaţilor ruşi, transmite Agerpres.

În Statele Unite, 60 de “spioni” ruşi vor trebui să părăsească teritoriul, a anunţat Casa Albă. Totodată, aceste expulzări în cascadă au fost anunţate de Germania (4 expulzări), Franţa (4), Polonia (4), Lituania (3), Republica Cehă (3), Spania (2), Italia (2), Ţările de Jos (2), Danemarca (2), Suedia (1), Letonia (1), România (1), Croaţia (1), Finlanda (1), Estonia (1), Ungaria (1).

Tot în Europa, Ucraina a anunţat expulzarea a 13 diplomaţi ruşi „în spirit de solidaritate cu partenerii noştri britanici şi aliaţii noştri transatlantici şi în coordonare cu ţările din UE”.

Norvegia şi Macedonia au anunţat fiecare expulzarea unui diplomat rus, iar Albania, doi.

La rândul său, Canada a decis să expulzeze patru diplomaţi ruşi în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a anunţat ministrul de externe canadian, Chrystia Freeland.

Australia a anunţat expulzarea a doi diplomaţi ruşi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram