Chestiunea privind retragerea trupelor militare străine din stânga Nistrului poate fi abordată abia după ce va exista o încredere reciprocă între autoritățile de la Chișinău și liderii de la Tiraspol. Asta a declarat reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE, Franco Frattini, în timpul vizitei sale la Chișinău.

Cu cât mai repede vor apărea semne bune, simptome de încredere reciprocă, sper eu că deja sunt, nu va mai fi nevoie de păstrarea munițiilor și a numărului mare de trupe străine. Acesta este spiritul încrederii reciproce”, a declarat Franco Frattini, reprezentantul special al Președinției OSCE.

Declarația a fost făcută după întrevederea avută cu vicepremierul Cristina Lesnic, care a spus că a înaintat două priorități suplimentar la cele opt, care au fost discutate anterior, și anume: acordarea unei atenții sporite situației din Zona de Securitate și asigurarea funcționalității Comisiei Unificate de Control, dar și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Noi întreprindem eforturi substanțiale, astfel încât angajamentele asumate pe plan internațional să fie implementate”, a spus Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru reintegrare.

De partea cealaltă, experții sună alarma privind existența unor riscuri reale de escaladare a conflictului, în condițiile în care regiunea transnistreană investește în menținerea armatei, iar numărul de exerciții militare, desfășurate pe platforma GOTR, se află într-o continuă creștere.

Autoritățile din RM trebuie să ceară observatorilor și mediatorilor în formatul „5+2” restabilirea funcției de bază a Misiunii OSCE de a inspecta toate obiectivele militare ale trupelor de ocupație ale Federației Ruse și ale structurilor paramilitare separatiste – recunoașterea oficială a regiunii transnistrene ca teritoriu ocupat de Federația Rusă”, afirmă Rosian Vasiloi, expert „IDIS Viitorul”.

Anterior, Franco Frattini a fost criticat pentru declarațiile făcute în cadrul unui interviu acordat la Moscova, în care a spus că solicitarea autorităților de la Chișinău privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre este „desprinsă de realitate”. Liderul democrat Vlad Plahotniuc a spus atunci că declarația este nechibzuită sau cinică. Cei doi au avut însă astăzi o întrevedere. Franco Frattini a discutat, separat, și cu premierul Pavel Filip, cu președintele Igor Dodon, dar și cu liderii grupării separatiste de la Tiraspol.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!