Cel puțin acum, Unirea nu poate să se producă. Asta a dat de înțeles președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ședința solemnă organizată astăzi la București. Asta în timp ce majoritatea deputaților români, în discursurile lor, s-au arătat deschiși pentru Unire. La finalul ședinței, Legislativul român a adoptat o declarație pentru celebrarea evenimentului de acum 100 de ani – Unirea Basarabiei cu România.

Potrivit documentului, unificarea celor două state este considerată o continuare firească, iar acest act depinde de voința cetățenilor. „România este pregătită să vină în întâmpinare”, se arată în declarație. Cu doar 19 abțineri, declarația a fost adoptată.

La ședință a participat și o delegație de la Chișinău, condusă de președintele Parlamentului Andrian Candu. În timp ce șeful Camerei Deputaților de la București s-a pronunțat deschis pentru Unire, șeful Legislativului de la Chișinău a evitat subiectul.

„Domnule președinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leancă, chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Eu o spun deschis. Eu vreau să ne unim cu Moldova”, a spus Nicolae-Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților.

Andrian Candu a preferat însă să vorbească despre păstrarea parcursului european al țării și despre menținerea relațiilor moldo-române. Se pare că a fost însă emoționat: „De multe ori relația oficială moldo-română, cea oficială, nu între oameni, a făcut ceea ce ar fi trebuit să ne apropie, ne-a îndepărtat, ceea ce nu ar fi trebuit să fie”.

Și doar la insistența jurnaliștilor, Andrian Candu a dat de înțeles că Unirea, cel puțin acum, nu poate avea loc. Anterior, și colegul său de partid, președintele fracțiunii parlamentare PDM, Marian Lupu, a declarat că „Unirea nu se va produce niciodată”.

„La ora actuală există opinii diferite în Republica Moldova. Astăzi, majoritatea cetățenilor își doresc să aibă Republica Moldova ca stat independent”, a declarat Andrian Candu.

Chiar și așa, majoritatea deputaților români au optat pentru reîntregirea țării.

„Suntem două state, dar o singură țară, o singură cultură, o singură limbă, un singur popor, pentru că Basarabia e România”, a menționat Victor Paul Dobre, deputat PNL.

„Am fost despărțiți fără voia noastră și avem obligația să corectăm această nedreptate”, a spus Eugen Tomac, deputat PMP.

„Sper ca România să facă mult mai mult decât vorbe și declarații”, a declarat și Victor-Viorel Ponta, deputat neafiliat.

Din 1918, când Sfatul Țării a votat Unirea, până în 1940, Basarabia a făcut parte din Regatul României. Pentru a celebra Centenarul Unirii, pe ambele maluri ale Prutului au fost organizate mai multe evenimente culturale. Totuși, în Ceadîr-Lunga, găgăuzii au organizat astăzi un protest împotriva unioniștilor.

Pentru noi aceasta nu este o sărbătoare. Pentru noi aceasta este o filă a istoriei de care ne aducem aminte cu rușine”, a menționat Irina Vlah, bașcan al UTA Găgăuzia.

Anterior, autoritățile locale din Gagauz-Yeri au declarat anul 2018 anul „ocupației autonomiei de către români”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!