/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ În semn de protest, socialiștii au părăsit ședința Parlamentului

missing
29 martie 2018, ora 11:35

Update 11.02: Fracțiunea socialiștilor au părăsit sala după ce inițiativa lor nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

„În semn de protest pentru politica de vasalitate și încercările de a lichida statul Republica Moldova, părăsim sala”, a menționat socialistul Vlad Batrâncea.

Update 10.56: Fracțiunea PCRM a solicitat includerea pe ordinea de zi a proiectul de hotărâre pentru aprobarea declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la condamnarea faptelor de corupere politică și trădare a intereselor alegătorilor în Parlament.

Decizia comuniștilor este motivată de faptul că în Parlament este înregistrată migrarea și coruperea politică.

Deputatul Roman Boțan a menționat că grupul GOPAC va susține inițiativa: „Încercăm să promovăm integritatea și etica”.

Inițiativa nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

Update 10.51: Socialiștii au venit cu inițiativa de a introduce pe ordinea de zi a Parlamentului unei proiect de hotărâre prin care să reconfirme Declarația privind inviolabilitatea suveranității, independenței, neutralității și integrității votată de 68 de deputați pe 31 martie 2016.

Vlad Bătrâncea, deputat PSRM a explicat că reconfirmarea votului din 2016 este necesară, mai ales după ce Parlamentul român a votat un act privind Unirea cu prezența rușinoasă a reprezentanților R. Moldova. „La data de 31 martie s-a votat declarația inviolabilității suveranității, independenței, neutralității și integrității, ceea ce cred 80% din moldoveni, în acești 68 de deputați care au votat sunteți și dvs d. Candu. Să aprobăm o hotărâre prin care să confirmăm acest vot dar și condamnăm ce a avut loc în Senatul României. Dvs. trebuie să vă prezentați demisia de onoare, căci nu mai reprezentați 80% din populație”.

Ghimpu, președintele fracțiunii PL: „Eu doar am vrut să spun două cuvine, Candu nu poate reprezenta poporul moldovean că există așa popor, și voi tot faceți parte din cetățenii români, umblați cu pașaportul român când vă trebuie”.

Inna Șupac, fracțiunea PCRM: „Fracțiunea nu are cum să susțină această propunere. PCRM a fost inițiatorul acelei declarații și stimați colegi și deputați vreau să vă reamintesc că nici unul din deputați nu a venit cu nicio modificare la acel proiect. Totodată, condamnăm orice fel de acțiune și declarație de Unire cu alte state!”.

Carpov, deputat PPEM nu a sprijinit această propunere din două motive: „Juridic eu cred că este corect să revotăm o decizie a Parlamentului care este încă în vigoare. Și din motiv politic, tovarășii ne dau argumente privind neutralitatea R. Moldova, pe care noi o respectăm din punct de vedere constituțional, iar Rusia sunt cei care nu respectă neutralitatea prin prezenta ilegală a trupelor sale. Regret stimați socialiști că călcați din nou pe aceeași greblă”.

Ciobanu, deputat PLDM, a spus că decizia de a pleca la București pentru o ședință comună a parlamentelor a fost o decizie extraordinar de bună, iar declarația nu contravine statului, precizând că „noi suntem mai mari stataliști decât voi căci vrem un stat integru România”.

Lupu, deputat PDM: „Eu cred că o să spun ceva absolut nou. Am să reiterez că R. Moldova a fost, este și va fi stat independent și suveran.”.

Președintele Parlamentului a exercitat dreptului la replică și a declarat: „Dragi colegi din PRSM vreau să vă aduc la cunoștință poate cumva nu ați înțeles ieri la București, poate nu a fost asigurată traducerea, nu a fost nici un fel de declarația de Unire, dar declarația de celebrare a unui fapt istoric. Din ceea ce am observat voi sunteți cei care instigați la ură”.

Țurcanu a precizat că actul aprobat în 2016 este un act politic, iar acum ei vor să aprobe un act juridic. Propunerea nu a fost susținută.

Update 10.30: Fracțiunea PSRM a solicitat audierea ministrului Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, în legătură cu expulzarea celor trei diplomați în ruși, doar că propunerea nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

„Guvernul a făcut încă un pas spre distrugerea relaților cu Federația Rusă. Acest pas afectează nu doar imaginea Republicii Moldova, dar și interesele vitale ale statului. Am auzit de solidaritate și că probabil Federația Rusă este implicată în tragedia din Marea Britanie. Austria, un stat independent, membru UE, a adoptat decizia să nu expulzeze diplomați, deoarece nu sunt probe. România printre altele au expulzat doar un diplomat. Ce e pus în baza deciziei autorităților din Republica Moldova?”, a spus Vladimir Țurcan, deputat al fracțiunii PSRM.

Inițiativa a fost susținută de comuniști, iar Vladimir Vornonin a menționat că Republica Moldova intră în jocurile geopolitice din care va ieși cu altă imagine: „E un pas greșit și periculos. Dacă ne conducem de emoții și raționamente, se întâmplă aceste prostii. Susțin inițiativa, dar clar că avem majoritate care nu va vota, dar măcar să audă toată lumea despre acest lucru”.

De o altă părere a fost însă Partidul Liberal: „Consider că Guvernul a luat o decizie corectă de solidarizare cu acele state care sunt împotriva politicii Federației Ruse”.

Inițiativa nu a fost susținută nici de fracțiunea PLDM, care a menționat că de fapt se puteau găsi mai mulți diplomați ruși care ar fi putut fi expulzați.

„Nu negăm că Republica Moldova trebuie să aibă relații cu Federația Rusă, dar trebuie să fie o relație reciprocă. Ne-am săturat să fim intimidați. Ne-am săturat să vedem cum strivesc cu buldozerele producția noastră”, a declarat Tudor Deliu.

Update 10.14: Partidul Liberal a solicitat introducerea pe agenda zilei de 30 martie a audierii directorului CNA pe marginea raportului de activitate al centrului pentru anul 2017. Subiectul a fost discutat în cadrul biroului permanent, unde s-a constat că a existat o audiere într-o comisie parlamentară.

Liberalii au menționat că activitatea CNA este importată, iar raportul trebuie audiat în ședința de plen a Parlamentului.

Deși fracțiunea socialiștilor, a liberal democraților și a comuniștilor au susținut inițiativa, aceasta nu a acumulat numărul suficient de voturi.

„Se primește așa că majoritatea parlamentară vrea să ocrotească pe cineva, de asta e așa greu de hotărât problema acestor raporturi”, a menționat Vladimir Voronin.

Update 10.09: Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria persoanelor care și-au pierdut viața în tragedia de la Kemerovo.

„Toți am fost marcați de un eveniment nefericit și tragic din Rusia. Dați-mi voie în numele Parlamentului să exprim condoleanțe”, a menționat Andrian Candu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram