Andrei Năstase este candidatul comun al Partidului Platforma DA și al Partidului Acțiune și Solidaritate la Primăria capitalei. Maia Sandu a făcut astăzi anunțul. La rândul său, Năstase a promis să fie primarul oamenilor și să lupte împotriva oligarhiei. De asemenea, PNL Romania și-a anunțat sprijinul pentru Andrei Năstase.

„Chișinăul are nevoie de un primar responsabil, competent. Îndemnăm toate forțele pro-europene anti-oligarhice să susțină un candidat comun la alegerile locale din municipiul Chișinău, pe dl Andrei Năstase”, a menționat Maia Sandu, președinte PAS.

Anunțul a fost făcut în scuarul Catedralei, în cadrul unei conferințe comune. Cele două partide au semnat, totodată, o declarație prin care se obligă să selecteze candidații pentru alegerile parlamentare în baza principiului de meritocrație. Andrei Năstase le-a mulțumit celor de la PAS și a trecut direct la promisiuni, menționând că va fi un primar al oamenilor.

„În loc de promisiuni, voi face curățenie în capitală, voi elimina haosul și corupția. E timpul să ne luăm țara înapoi din mâna oligarhilor. Acum capitala, mâine – toată țara”, a declarat Andrei Năstase, președinte Platforma DA.

Contactat de TV8, vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc ne-a spus că partidul optează pentru un candidat unic al forțelor de dreapta, doar că decizia finală va fi luată de Biroul politic al formațiunii. Și popular-europenii au spus că se mai gândesc. Candidatul PL la șefia capitalei, Valeriu Munteanu, a salutat decizia Maiei Sandu, dar a dat de înțeles că nu se retrage din cursă.

„În bătălia pentru capitala noastră, adversarii mei politici sunt exponenții #binomului Plahotniuc-Dodon, adică Silvia Radu și Ion Ceban. Eu reprezint în această bătălie electoratul pro-românesc, unionist, pro-european, anti-binom și anti-Putin”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina lui de Facebook.

După ce, anterior, au anunțat că vor susține un candidat comun, astăzi democrații au evitat să spună dacă îl vor sprijini pe Năstase.

„Am lansat ideea de a porni negocierile și am fost învinuiți. În prezent, lăsăm portița deschisă. – Totuși, este gata PDM să-l susțină pe Andrei Năstase? – În viitorul cel mai apropiat PDM își va expune poziția”, a menționat Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.

Iar candidatul socialiștilor, Ion Ceban, susține că, astfel, „se întoarce o veche datorie”: „Maia Sandu a pierdut la alegerile prezidențiale. Acum îi va permite lui Andrei Năstase să piardă la alegerile primarului. Vor fi chit. Ambii cu pierderi în fața socialiștilor”.

Comuniștii și-au reiterat poziția și au spus că nu participă la acest scrutin.

„Nicio persoană, niciun candidat nu o să schimbe esențial lucrurile în aceste câteva luni care au rămas până la alegerile locale generale din 2019”, a declarat Elena Bodnarenco, secretar al fracțiunii PCRM.

Până în prezent, și-au anunțat intenția de a se înscrie în cursa pentru primăria Chișinău 5 candidați – Andrei Năstase, susținut de PPDA și PAS, Valeriu Munteanu, promovat de PL, Ion Ceban, de la PSRM, Reghina Apostolova din partea Partidului Șor și Vasile Costiuc, înaintat de partidul „Democrația Acasă”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!