/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ PSRM cere răspuns de la ministrul de Externe privind expulzarea diplomaților ruși. PL: „Vă înțeleg că trebuie să slujiți Rusiei”

missing
29 martie 2018, ora 17:18

„Guvernarea actuală a făcut încă un pas spre distrugerea relațiilor cu partenerul strategic, cum este Federația Rusă”, susține Vladimir Țurcan, deputat PSRM.

„Este un pas foarte greșit și foarte periculos. Dacă ne conducem de emoții, iată se întâmplă aceste prostii”, a menționat Vladimir Voronin, deputat PCRM.

Reacțiile celor doi vin după ce ieri și ambasada Rusiei a criticat decizia de expluzare a trei diplomați ruși, menționând că răspunsul autorităților de la Moscova nu se va lăsa mult așteptat.

„Eu vă înțeleg că trebuie să slujiți. Dar Rusia are o ambasada aproape mai mare ca RM. Guvernul nostru a luat o decizie corectă de solidaritate cu acele state care sunt împotriva politicii Rusiei, care consideră că viața unui om este egală cu sticlă de vodkă,” a adăugat Mihai Ghimpu, președintele fracțiunii PL.

„Ne-am săturat să fim priviți ca fratele mai mic, ne-am săturat să vedem cum strivesc cu tancurile și buldozerele producția noastră din RM”, a subliniat Tudor Deliu, președintele fracțiunii PLDM.

„Federația Rusă este un stat care menține armata ilegal pe teritoriul RM,” a declarat Eugen Carpov, președintele grupului parlamentar PPEM.

Propunerea socialiștilor de a-l audia pe ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, nu a fost însă susținută. Dezbaterile nu s-au oprit aici. Socialiștii au cerut demisia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, după vizita pe care a întreprins-o la București, cu ocazia celebrării Centenarului Unirii.

„Zilele acestea a fost luată o decizie scandaloasă a Parlamentului țării vecine privind Unirea RM cu acest stat. Dle Candu, prin acea prezență rușinoasă la acea ședință din statul vecin, noi vă propunem să vă prezentați demisia de onoare, deoarece că nu mai aveți dreptul moral să reprezentați poporul RM,” a spus Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

„Sunt de acord că dl. Candu nu poate reprezenta poporul RM, că nu există așa popor. Este poporul român și voi faceți parte, la fel, din acest popor român. Închideți gura, că umblați cu pașaport românesc în buzunar când vă trebuie”, susține Mihai Ghimpu.

„Noi suntem mai mari stataliști decât voi, fiindcă noi vrem să revenim la statul integru România”, a declarat Maria Ciobanu, deputat PLDM.

„Viziunea partidului este că RM a fost, este și va fi stat independent și suveran. Trecutul este trecut, dar prezentul și viitorul este ceva absolut diferit”, a adăugat Marian Lupu, președintele fracțiunii PDM.

„Nu știu dacă v-a fost asigurată traducerea într-o altă limbă, pe care ați înțelege-o mai bine, dar ieri, la București, nu a fost votată niciun fel de declarație de Unire. Voi sunteți cei care instigați și provocați. Este an electoral, noi înțelegem, numai că știți vorba aia – râde bine cel care râde la urmă și care va câștiga alegerile parlamentare”, a spus Andrian Candu.

Nemulțumiți că nici această propunere nu a fost votată de majoritatea deputaților, fracțiunea PSRM a părăsit sala de ședințe. Nu a fost susținută nici propunerea liberalilor, de a-l audia pe șeful Centrului Național Anticorupție, care a prezentat, ieri, raportul de activitatea a CNA în cadrul comisiilor parlamentare. Și cei din PLDM au venit cu o propunere: să audieze raportul comisiei de anchetă privind concesionarea Aeroportului internațional Chișinău, iar comuniștii au propus, din nou, deputaților să voteze o declarație prin care să condamne coruperea politică și trădarea intereselor alegătorilor în Parlament. Inițiativele nu au întrunit însă numărul necesar de voturi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram