Circa 4.600 de proprietari care dețin terenuri în direcția construcției gazoductului Ungheni - Chișinău vor fi expropiați în cadrul unei proceduri speciale. Potrivit proiectului aprobat de Parlament, terenurile agricole vor fi declarate pentru utilitate publică.

În hotărârea dată sunt vizate terenurile situate în extravilanul și/sau intravilanul următoarelor localităţi:

– Chișinău: orașul Chișinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici;
– Strășeni: satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț;
– Nisporeni: comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova;
– Ungheni: comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii și orașul Călărași și satul Milești, Nisporeni.

Procedura se va desfășura concomitent cu lucrările de construcție a conductei de transport a gazelor naturale pe direcția Ungheni-Chișinău. De asemenea, proiectul prevede procedura de plată a despăgubirilor pentru proprietarii bunurilor imobile.

Despăgubirile pentru bunurile imobile se vor efectua din contul mijloacelor alocate de la bugetul de stat, inclusiv din mijloacele beneficiarului final al Proiectului.

Persoanele nemulțumite de suma despăgubirii prevăzute, se vor poate adresa instanței judecătorești competente în termen de doi ani.

Documentul a fost elaborat în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Economiei și Infrastructurii în scopul facilitării construcției conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău și are ca scop principal consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale, obiectiv de importanță deosebită, stabilit în Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!