/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Société Générale, unul dintre cei mai importanți investitori, se retrage din Moldova. Reacția BNM

31 martie 2018, ora 19:26

Grupul francez Société Générale are în plan să se retragă de pe toate piețele bancare din Europa Centrală și de Est unde nu se numără printre cei mai puternici jucători.

Cele șase piețe din regiune unde Société Générale nu este printre cei mai importanți jucători și de pe care grupul francez dorește să se retragă sunt: Bulgaria, Macedonia, Moldova, Serbia, Muntenegru și Albania.

Un potențial cumpărător este chiar grupul ungar OTP Bank, care efectuează un studiu al instituției franceze. În octombrie anul trecut, CEO-ul OTP a anunțat că are în plan să cumpere minimum cinci bănci din regiune până în 2019. Prin aceste achiziții, OTP Bank vrea să profite de procesul actual de consolidare în sectorul bancar european, întărindu-și poziția.

Banca Națională a Moldovei susține însă că nu a primit vreo notificare din partea grupului Société Générale referitor la intențiile acesteia de a vinde sucursala moldovenească BC „Mobiasbanca” SA: „BNM amintește că BC „Mobiasbanca” SA respectă toate cerințele prudențiale, iar orice shimbare de proprietate în băncile licențiate poate avea loc doar cu acordul prealabil al Băncii Naționale a Moldovei, al cărui scop este transparența, calitatea și soliditatea financiară a acționarilor, precum și a instituțiilor de creditare”.

Pe piața din Moldova, grupul Société Générale a intrat în anul 2007 și deține în prezent Mobiasbanca, a patra ca mărime bancă din Moldova.

La Mobiasbancă acționar majoritar este banca franceză Societe Generale (Socgen), care deține 67,85%. Alte 20% îi revin subsidiarei BRD din România, în consecință grupul Socgen are 87,85% din capitalul Mobiasbancă. Un pachet de 8,84% deține Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar restul de 3,3% aparțin unor persoane fizice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram