/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Nereguli la Primăria Chișinău: „Sunt toate practicile corupte ce pot exista în sistemul de achiziții publice”

missing
02 aprilie 2018, ora 13:55

„Cu părere de rău, rezultatele se repetă în fiecare an. Procesul nu evoluează cum ne-am fi dorit”, a menționat Roman Vitiuc, șeful Direcției audit intern din cadrul Primăriei

În urma examinării a nouă direcții generale, precum și a Primăriei Chișinău, s-a constat că 25% din total mijloacelor financiare utilizate au fost atribuite prin proceduri cu transparență redusă, cum ar fi cererile ofertelor de prețuri fără publicare și contracte cu valoare mică.

„Grupul de lucru pentru achiziții nu face decât să bifeze documentele, fără a le analiza. În același timp sunt furnizate și date eronate privind activitatea agentului”, a spus Vitiuc.

Primarul interimar a menționat că toate persoanele care au fost audiate vor prezenta explicații la capitolul audit, iar pe viitor aceste practici sunt interzise în municipalitate.

Printre încălcările depistate se mai numără divizarea contractelor de achiziții în scopul evitării desfășurării competitive a achizițiilor publice. O altă constatare a auditului este gestionarea necorespunzătoare a conflictelor de interese. Astfel, conducătorul unei întreprinderi municipale, fiind în același timp și fondatorul și administratorul unui agent economic, a efectuat reparația blocurilor locative aflate în gestiunea întreprinderii în sumă de 124,8 mii de lei.

Potrivit datelor, în perioada anului 2016 au fost încheiate 86 de contracte, iar prin licitație publică doar unul. În 2017 s-au atribuit 71 de contracte, iar prin licitație publică nici unul.

„Vreau să fac o adresare către toți responsabilii de direcții, secții, preturi, care se ocupă de achiziții. Este ceea ce nu trebuie să se întâmple la Primărie”, a spus Silvia Radu.

Primarul interimar a menționat că șeful unei întreprinderi de gestionare a fondului locativ și-a scris deja cererea de demisie, iar ulterior vor fi luate măsuri și în cazul celorlalte persoane implicate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram