Unul dintre judecătorii care i-a achitat pe doi șefi de la MAI într-un dosar legat de revoltele stradale din 7 aprilie 2009 și care anul trecut l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de pușcărie a fost promovat în funcție de CSM. Este vorba de magistratul Victor Boico de la Judecătoria Buiucani pe care Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus pentru funcția de judecător la Curtea Supremă a Justiției.

Victor Boico a revenit în vizorul presei după ce anul trecut a făcut parte din completul de judecători care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de pușcărie. Anterior însă el a fost implicat și în alte dosare de scandal. În 2014, i-a scăpat de pușcărie pe fostul șef al Direcției ordine publică a MAI, Petru Corduneanu și pe adjunctul acestuia Dumitru Rusu, învinuiți în dosarul 7 aprilie 2009. Atunci aceștia erau acuzați că au maltratat-o pe ex-deputată Valentina Cușnir. Boico i-a achitat pe cei doi șefi de la MAI. Rugat să comenteze implicarea lui în dosarul 7 aprilie, el a refuzat să se expună.

„Corduneanu Petru și Rusu Dumitru se achită deoarece fapta nu s-a dovedit a fi săvârșită de inculpați.”

„Nu pot să mă expun. Este hotărârea mea, nu pot s-o comentez. Ea a fost atacată, a fost menținută nu pot să-mi permit. Cam asta-i,” susține judecătorul Victor Boico.

Pentru funcția de judecător au concurat și magistrații de la Curtea de Apel Oxana Robu și Liubovi Brînza. Deși ambele aveau un punctaj mai mare decât Boico, totuși au pierdut concursul. Chiar și așa, Oxana Robu a spus că încă nu știe dacă va ataca sau nu hotărârea la CSJ.

„Nu vreau să comentez decizia. Îi doresc colegului succes și baftă în continuare. Nu o veți contesta? Nu am hotărât,” susține judecătoarea Ozana Robu.

Un alt magistrat care a fot propus Parlamentului pentru funcția de magistrat la Curtea Supremă este și Victor Burduh. Ca și Boico, el își dorește să ajungă la CSJ fără avea experiență la Curtea de Apel.

„În primul rând eu vreau să spun că legea admite. Practica, activitatea mea de peste 20 de ani în sistemul judecătoresc. Cariera trebuie de continuat,” a menționat judecătorul, Victor Burduh.

Cele 2 fotolii de la Curtea Supremă de Justiție s-au eliberat după ce judecătorul Petru Ursache și-a anunțat demisia, iar Mihai Poalelungi a plecat la Curtea Constituțională.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!