Banca Națională a Moldovei anunța că a recuperat un miliard din cele 14 fraudate prin „Banca de Economii”, „Unibank” și „Banca Socială”. Atenție – nu este rezultatul investigării fraudei bancare care ne-a făcut celebri în întreaga lume. Este vorba de recuperarea unui miliard de lei prin proceduri de lichidare a celor trei bănci, adică prin vânzarea activelor.

BNM se lăudă într-un comunicat că a recuperat un miliard din creditele pe care tot ea le-a oferit celor trei bănci cu probleme. Experții spun că trebuie să se facă o distincție clară între „miliardul de dolari furat” și cele 14 miliarde de lei oferiți de BNM în formă de credite celor trei bănci devalizate. Din miliardul de dolari furat nu a fost recuperat nici un leu, susține fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța. Între 15 octombrie 2015 și 4 oct 2016, la BNM s-au întors 780 milioane de lei, din vânzarea activelor celor trei bănci. După 4 octombrie 2016, adică după convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, la Ministerul Finanțelor s-au întors 275 milioane lei – tot din vinderea activelor în procedura de lichidare a celor trei bănci.

După transformarea jafului bancar în datorie de stat, anual, timp de 25 de ani, moldovenii vor plăti. Primul cupon, de 50 de milioane de lei plus dobânda, l-am achitat anul trecut. Anul acesta urmează răscumpărarea următorului cupon de 210 milioane de lei plus dobânda. Suma totală va crește și, anual, vor fi debursate din bugetul de stat, pentru acoperirea fraudei bancare câte un miliard de lei plus dobânda … Și aș ava fi timp de 25 de ani. Asta în timp ce șeful Legislativului, Andrian Cându, a dat asigurări că „moldovenii nu vor simți recuperarea miliardului”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!