Directorul liceului „Orizont” din Republica Moldova consideră că pe numele său a fost deschis un dosar penal la indicația conducătorilor din Moldova, în interesul conducerii autoritate din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției de la Chișinău, care este asigurată în totalitate de către Guvernul Turciei, transmite Ziarul de Gardă.

„Deci, scenariul era transmiterea mea către reprezentanții Turciei. Doar după forfota cu depunerea cererii de solicitare a azilului politic în R. Moldova, reprezentanții SIS mi-au pus la dispoziție în formă electronică o citație la procuratură”, declară directorul general al liceului „Orizont”.

În citația care i-a fost prezentată, era indicat că dosarul penal în care Turgay Șen are statut de bănuit a fost inițiat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”.

„Din noiembrie 2017 până în prezent, am efectuat câteva vizite peste hotare, în țările UE, dar nu am fost oprit niciodată. Ceea ce dovedește faptul că nu există probe, iar dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor din R. Moldova în interesul conducerii autoritare din Turcia”, se arată în răspunsul lui Turgay Șen.

Turgay Șen, consideră că închiderea liceelor Orizont face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la finanțarea Turciei pentru reconstrucția clădirii Președinției din R. Moldova: „Totul se rotește în jurul finanțării Turciei a clădirii Președinției din R. Moldova, iar închiderea liceelor „Orizont” face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la această finanțare, deoarece în timpul vizitei prim-ministrului turc în primăvara anului trecut în R. Moldova, acesta a declarat public să fie închise aceste școli pe motiv că profesorii ar fi participat la organizarea puciului din iulie 2016 în Turcia”.

Menționăm că pe 31 august, directorul general al liceului „Orizont” a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce urma să zboare la București pentru a participa la o conferință. La Aeroport i s-a spus că pe numele său a fost inițiat un dosar penal şi nu poate părăsi Moldova.

Apărătorii directorului liceului susțin că acesta a cerut azil politic în Moldova din cauza represiunilor la care este supus în Turcia, la indicația președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova în luna mai 2017, premierul Turciei, Binali Yildirim, a cerut autorităților moldovene să închidă rețeaua de licee „Orizont”, întrucât ar face parte dintr-o rețea teroristă condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat în exil în Statele Unite. Atunci Chișinăul nu a reacționat.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!