Deși Moldova a făcut progrese în punerea în aplicare a anumitor reforme, țara noastră trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a combate corupția la nivel înalt, a recupera fondurile deturnate prin frauda bancară de un miliard de dolari și a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili. Aceste sunt unele dintre recomandările raportului UE privind implementarea de către Moldova a Acordului de Asociere în perioada martie 2017 – martie 2018, publicat joi.

Raportul subliniază dialogul politic dintre Moldova și UE la toate nivelurile, prezintă exemple de noi legi adoptate în această perioadă și indică principalele provocări care trebuie abordate rapid de guvernul Republicii Moldova.

Astfel, raportul arată că Moldova a progresat în ceea ce privește punerea în aplicare a unor reforme și a întărit punerea în aplicare a dispozițiilor privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător. De asemenea, cu sprijinul oferit de UE, a fost elaborat și adoptat cadrul juridic și legislativ atât pentru reforma măsurilor sanitare și fitosanitare care contribuie la siguranța alimentară, cât și pentru foile de parcurs pentru apropierea legislației de acquis-ul comunitar în ceea ce privește barierele tehnice în calea comerțului și a achizițiilor publice. „Iar, aplicarea și executarea lor sunt necesare pentru a debloca pe deplin beneficiile acordului de asociere și pentru a obține rezultate tangibile pentru cetățeni. În special, a reformelor sectorului justiției și lupta împotriva corupției care au fost demarate, dar în unele cazuri nu au fost finalizate sau nu au fost încă implementate. Investigațiile privind frauda bancară din 2014 nu au fost încă finalizate. Modificările aduse sistemului electoral nu au ținut cont de unele dintre recomandările cheie ale partenerilor internaționali relevanți, iar reforma mass-media este abia în derulare”, spune raportul.

Autorii documentului mai spun că pentru a spori înțelegerea generală a parteneriatului și a asociației dintre UE-Moldova, este important să se consolideze eforturile de comunicare la toate nivelurile, inclusiv informarea completă și transparentă a publicului cu privire la beneficiile pe care le va aduce procesul de reformă și sprijinul acordat de UE Moldovei.

Totodată, raportul trece în revistă evoluţiile în domeniile vizate de Acordul de Asociere și vorbește despre îmbunătățirea situaţiei economice, progresele în implementarea unor reforme, consolidarea implementării Zonei de Liber Schimb Complex și Cuprinzător (DCFTA) şi creşterea cu 18% comparată cu aceeaşi perioadă a anului precedent a comerţului cu UE, implementarea programului de cooperare cu FMI, continuarea reformei administraţiei publice, reformele iniţiate în domeniul cercetării şi inovării. Mai jos puteți citi raportul integral:

Asemenea rapoarte sunt publicate cu regularitate de UE înaintea reuniunilor Consiliilor de Asociere cu ţările partenere care implementează Acorduri de Asociere. Acţiunile întreprinse în implementarea agendei de reforme asumate de Republica Moldova vor fi discutate cu partenerii europeni în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere RM-UE, care va avea loc la începutul lunii mai 2018, la Bruxelles.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!