Liberal-democrații au făcut front comun cu reprezentanții societății civile, care militează împotriva sistemului de vot mixt. Deputații au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care cer magistraților să se expună dacă modificarea codului electoral a fost legală și dacă cetățenii au dreptul de a iniția referendumuri legislative.

Deputații PLDM au cerut Curții ca sesizarea să fie examinată în regim de urgență.

Motiv a servit hotărârea comisiei electorale centrale care a interzis înregistrarea grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ făcând trimitere la o decizie anterioară a Curții Constituționale ce se referea la dreptul președintelui de a organiza referendum,” a spus Tudor Deliu, deputat PLDM.

Prin această sesizare am întrebat Curtea Constituțională cui aparține suveranitatea sau, mai simplu spus, puterea în acest stat. Respectiv așteptăm de la Curtea Constituțională, sperăm să nu tărăgăneze examinarea acestui caz,” a menționat Valeriu Pașa, membru al grupului de inițiativă „Nu Mixt”.

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului „Nu Mixt” a avut două tentative de a se înregistra la Comisia Electorală Centrală. În ambele cazuri CEC a respins cererea societății civile, invocând diferite motive.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!