Păreri împărțite în rândul membrilor delegației Parlamentului European sosite în vizită la Chișinău. Europarlamentarul Andi Cristea susține că prima tranșă din asistență de 100 de milioane de euro ar putea ajunge în Moldova până la alegerile locale din 20 mai. Asta în timp ce colegul său din parlament, Siegfried Mureșan, a spus, ieri, tranșant că banii nu vor veni până nu vor fi îndeplinite toate condiționalitățile.

După ce am luat practic notă de opinia Comisiei de la Veneția, Comisia Europeană, Serviciul european de de acțiune externă se află într-un proces de analiză. Cele 10 condiții tehnice au fost îndeplinite de către RM pentru acordarea primei tranșe. Prima tranșă va veni pe cât posibil înaintea alegerilor pentru Primăria Chișinău,” a spus Andi Cristea, copreședinte Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM.

Nu a fost însă la fel de optimist europarlamentarul Siegfried Mureșan, care a invocat ieri sfidarea recomandării Comisiei de la Veneția de către autoritățile moldovene și probleme grave în ceea ce privește finanțarea partidelor.

Răspunsul la întrebarea „de ce nu a ajuns încă prima tranșă din cele 100 de milioane de euro asistență macrofinanciară în RM?” este următorul – condițiile nu sunt încă îndeplinite,” a declarat Siegfried Mureșan, președinte delegația Comisiei pentru Buget.

Astăzi, la Chișinău a avut loc cea de-a 6-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. Au fost discutate subiecte precum starea sistemului bancar, independența justiției sau lupta împotriva corupției. La final, participanții au adoptat o declarație cu recomandări.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!